Topscorer De Leeuw stopt ‘Bogers-effect’ in Breda

Erik van Dam09 nov 2012, 20:56
Laatst bijgewerkt: 09 nov 2012, 20:56

NAC Breda heeft voor het eerst sinds het ontslag van John Karelse weer een wedstrijd verloren. Op eigen veld ging de Brabantse formatie onderuit (0-1) tegen FC Groningen, door een laat doelpunt van Michael de Leeuw. Die maakte alweer zijn zesde doelpunt in tien wedstrijden en liet zijn club na drie opeenvolgende nederlagen zo eindelijk weer eens lachen. FC Groningen klimt twee plaatsen en staat nu tiende, naast sc Heerenveen.

/

Erg hoogdravend was het voor rust niet, wat NAC en FC Groningen lieten zien. De spanning vergoedde nog wat, maar voor de neutrale kijker maakten de nummers dertien en veertien er geen feestelijke avond van. Género Zeefuik was de eerste die een kans kreeg te scoren, toen de wedstrijd vijf minuten oud was. De kopbal van de aanvaller zeilde echter naast. Teamgenoot De Leeuw was de volgende, maar hij raakte de linkerpaal uit een scrimmage voor Jelle ten Rouwelaars doel.

In offensief opzicht bleef FC Groningen op vijandelijke bodem de bovenliggende partij. Andraz Kirm schoot nog een keer voorlangs en Virgil van Dijk kon een kopbal net geen richting meegeven. Tegenover die vier mogelijkheden voor de bezoekers stond eigenlijk maar één kansrijke situatie voor NAC. De Bredanaren, nog ongeslagen sinds John Karelse werd ontslagen, hadden met de rust in zicht toe kunnen slaan na een goede voorzet van Anthony Lurling vanaf de rechterflank.

/

De pass van de routinier werd echter niet gepromoveerd tot treffer door Mats Seuntjens: hij mikte de bal tegen Luciano aan na matig verdedigen van FC Groningen. In het laatste half uur mocht publiekslieveling Alex Schalk opdraven, om te zorgen voor een offensieve impuls bij NAC. De vervanger van de geblesseerd geraakte Lurling kwam erbij in een fase waarin zijn team juist wat meer druk begon uit te oefenen, maar helaas voor het fanatieke publiek sorteerde Schalks komst geen effect.

Sterker nog: De Leeuw brak met nog maar tien minuten op de klok de score open voor FC Groningen. Lorenzo Burnet gaf een goede dieptepass op Mitchell Schet en die zette voor richting de tweede paal, waar De Leeuw al naar toe was gesprint. De topscorer van de noorderlingen raakte de bal goed en stuurde die succesvol richting de andere hoek. Het doelpunt kwam onverwacht en dwong NAC nog meer aan te zetten. Robert Maaskant zag FC Groningen ondanks een stormloop overeind blijven en de zege veilig stellen tegen zijn oude werkgever.