Topscorer Italië redt land tegen Faeröer, Matavz scoort voor Slovenië

Erik van Dam02 sep 2011, 22:54
Laatst bijgewerkt: 02 sep 2011, 22:54

Italië blijft fier aan kop staan in poule C. De ploeg van Cesare Prandelli won al vijf keer in de EK-kwalificatiereeks en voegde daar vrijdagavond tegen de Faeröer Eilanden dankzij Antonio Cassano een zege aan toe: 0-1. La Squadra Azzurra, dat de drie eerdere ontmoetingen met de Faeröer Eilanden ook al won, staat nu acht punten voor op runner-up Slovenië, dat met 1-2 verloor van Estland.

/

Italië won in augustus in een oefeninterland verrassend met 2-1 van Spanje en dus besloot Prandelli om dezelfde elf spelers het smalle veld op te sturen in Torshavn. De bezoekers begonnen zoals verwacht stormachtig aan het duel: Montolivo vond doelman René Torgard op zijn weg, Cassano trof de paal en Giuseppe Rossi mikte niet goed genoeg bij een volley. Cassano brak na elf minuten de ban en promoveerde een pass van Andrea Pirlo tot assist: zijn vierde goal in de huidige kwalificatiecampagne. Daarmee leidt hij zijn land.

De gastheer van Brian Kerr, de nummer 111 op de wereldranglijst, was nog wel even gevaarlijk, want het schot van Christian Holst eindigde op het dak van het doel. Hierna liet het thuisland opnieuw van zich spreken, maar het afstandsschot van Suni Olsen ging naast. Italië controleerde, maar speelde een te laag tempo tegen het defensieve en agressieve Faeröers elftal. Daniele De Rossi en Domenico Criscito, die over de linkerflank voor veel gevaar zorgde, noopten Torgard voor rust nog tot een redding.

Na de rust probeerde Prandelli het met invaller Giampaolo Pazzini, maar net als Rossi kon ook hij niet overtuigen. Holst ondernam een tweede poging, maar na de pass van Hjalgrim Elttor trof hij de lat achter Gianluigi Buffon. Bij de minimale score bleef het echter, waardoor Italië aan een overwinning op dinsdag in Florence tegen Slovenië genoeg heeft aan kwalificatie.

Slovenië - Estland 1-2
Slovenië is erg wisselvallig in de EK-kwalificatie en dat liet de ploeg van Matjaz Kek ook vrijdagavond zien. In Ljubljana werd er met 1-2 verloren van Estland, dat negen minuten voor tijd de overwinning pakte. Na een klein half uur spelen bracht Konstantin Vassiljev, speler van Amkar Perm, de bezoekers middels een strafschop op voorsprong en dit leek lange tijd goed genoeg te zijn voor een zegepraal.

Ruim tien minuten voor tijd bracht PSV’er Tim Matavz hier echter verandering in. Drie minuten later schoot linkshalf Ats Purje het bezoek van bondscoach Tarmo Rüütli opnieuw op voorsprong en dus ook de overwinning. Hierdoor staat Estland nog maar één punt achter op Slovenië en Servië, die beiden tweede staan.