Tottenham blijft ongenaakbaar, Stoch doet Suárez-prestatie bij Ajax na

Daniel Cabot Kerkdijk24 okt 2013, 20:55
Laatst bijgewerkt: 24 okt 2013, 20:55

Tottenham Hotspur is hard op weg om de knockout-fase van de Europa League te bereiken. Het team van manager André Villas-Boas was donderdagavond te sterk voor Sheriff Tiraspol en staat zodoende na drie speeldagen op negen punten in Groep K. Het PAOK Saloniki van Huub Stevens, groepsgenoot van AZ, was met nipte cijfers te sterk voor Maccabi Haifa, ook al miste Miroslav Stoch twee (!) strafschoppen. In Groep G greep Racing Genk naast de derde Europese zege op rij. Het team van Been gaf twee minuten voor tijd een zege op Rapid Wien uit handen.

/

Sheriff Tiraspol - Tottenham Hotspur 0-2
In de eerste 25 minuten liet Sheriff een zeer gedegen indruk achter en kwam het team van Villas-Boas niet echter uit de verf. De bezoekers uit Londen hadden echter de eerste kans, in de elfde minuut, reeds verzilverd. Na een voorzet vanaf de rechterkant van Christian Eriksen kopte Jan Vertonghen het leer achter Vjekoslav Tomic: 0-1. Tot meer was Tottenham in het eerste bedrijf niet in staat. Sheriff kreeg via Henrique Luvannor en Ismail Isa kansen om Hugo Lloris te passeren, maar een doelpunt bleef uit. Dat had de kampioen van Moldavië op basis van de inspanningen zonder meer verdiend.

Na de onderbreking maakte Tottenham nog immer een statische indruk en koos Villas-Boas ervoor om Nacer Chadli binnen de lijnen te brengen. Het duel ging meer op en neer. Een inzet van Aaron Lennon ging tegen de paal, terwijl Ricardinho en Luvannor een kans op de 1-1 lieten liggen. Een van richting veranderd schot van Defoe bracht redding. Tomic was kansloos en zodoende verscheen na dik zeventig minuten de 0-2 op het scorebord.

Racing Genk - Rapid Wien 1-1
Het team van Been had in een enerverende eerste helft zijn handen vol aan de bezoekers uit Wenen. De meeste kansen waren voor Rapid, dat echter zeer onzorgvuldig was. Zo bracht Kalidou Koulibaly tot tweemaal toe redding op de doellijn. Benjamin De Ceulaer en Jelle Vossen hadden Genk aan de leiding kunnen brengen, maar het was Julien Gorius die voor de 1-0 zorgde. De middenvelder schoot het leer na een ingestudeerde vrije trap op harde wijze in de kruising achter Jan Novota: 1-0.

In de tweede helft had Genk minder te duchten van de Oostenrijkers. De Genkies probeerden de voordelige marge te verdubbelen, maar met weinig succes. Derrick Tshimanga mikte het leer op de lat en een kopbal van Vossen ging rakelings naast. Genk-doelman Laszlo Köteles was belangrijk door een van richting veranderd schot van Marcel Sabitzer te keren. In de slotfase verslapte de thuisploeg en betekende een rake kopbal van Sabitzer, twee minuten voor tijd, de eindstand in de Cristal Arena.

/

PAOK Saloniki - Maccabi Haifa 3-2
PAOK speelde na drie Europese duels voor lege tribunes weer eens voor de eigen fans en prompt boekte de ploeg van Stevens een overwinning. De Grieken kwamen nog wel op een ruime achterstand door treffers van Dino Ndlovu, die een fout van Kostas Katsouranis afstrafte, en Eyal Golasa. Na 35 minuten kwamen de zwartwitten terug in de wedstrijd door een goal van Miguel Vítor en Miroslav Stoch kreeg voor rust nog twee uitgelezen mogelijkheden om te scoren, maar hij miste in een tijdsbestek van zes minuten twee strafschoppen. Hij werd de eerste speler sinds Luis Suárez voor Ajax in december 2009 die in één Europa League-wedstrijd twee keer vanaf elf meter faalde. Sotirios Ninis zette PAOK uit een rebound bij de eerste penalty van Stoch op 2-2 en door een late goal van Dimitrios Salpingidis, die ook in Alkmaar scoorde, greep PAOK alsnog de overwinning in het eigen Toumbastadion.

/

Dynamo Kiev - FC Thun 3-0
Met Jeremain Lens in de basis kende Dynamo Kiev weinig moeite met de huidige nummer zes van Zwitserland. Na 35 minuten kwamen de Oekraïeners van Oleg Blokhin, die de afgelopen weken hevig onder druk stond, op voorsprong door een prachtig doelpunt van Andriy Yarmolenko; de linkspoot knalde de bal van circa twintig meter hard tegen de touwen. Dieumerci Mbokani kopte na een uur de 2-0 binnen en Oleg Gusev verzorgde op aangeven van talent Sergiy Sydorchuk het slotakkoord. De Belo-Syni pakten na een nederlaag tegen Racing Genk (0-1) en een gelijkspel tegen Rapid Wien (2-2) dus hun eerste overwinning in de groepsfase van de Europa League dit seizoen. Kiev staat nu samen met Thun op de tweede plaats in Groep G.