Tottenham passeert Chelsea dankzij fenomenaal doelpunt Bale

Daniel Cabot Kerkdijk25 feb 2013, 22:07
Laatst bijgewerkt: 25 feb 2013, 22:07

Tottenham Hotspur heeft Chelsea van de derde plaats gestoten. The Spurs hadden het maandagavond erg lastig tegen West Ham United, maar werden geholpen door Welsh Wizard Gareth Bale. De linkshalf nam zes doelpunten van de acht laatste treffers vana de Noord-Londenaren voor zijn rekening en op Boleyn Ground bezorgde hij zijn club in de slotminuut met een weergaloze goal een 2-3 zege. Niemand scoorde in 2013 vaker in de Premier League dan Bale.

/

Na een rustig begin was Bale wederom trefzeker voor Tottenham. Emmanuel Adebayor zette de snelle uitbraak op en bracht de bal tot bij de Welshman, die diagonaal uithaalde: 0-1. De bezoekers waren sterker en voelden zich ook in hun sas met de counterende speelwijze. De thuisploeg van Sam Allardyce kwam steeds beter in de wedstrijd en deed niet meer onder voor de subtopper; na een kwart wedstrijd spelen kwamen the Hammers zelfs op gelijke hoogte. Na een overtreding van Scott Parker op Andy Carroll benutte de spits zelf de toegekende strafschop: 1-1.

Na dik een halfuur claimde Carroll opnieuw een strafschop nadat hij aan het shirt was getrokken door Steve Caulker; Howard Webb wilde er niet aan. Het tempo ging hierna liggen, al kreeg West Ham voor rust nog een goede mogelijkheid; het schot van dichtbij van Matt Jarvis werd echter geblokt door Kyle Walker. Tottenham, dat al sinds 9 november ongeslagen is in de competitie, zocht na rust weer naar de voorsprong en mocht drie minuten na de pauze bijna juichen, maar de kopbal van Caulker werd knap gepakt door de uitblinkende Jussi Jääskeläinen.

Tottenham domineerde hierna, speelde de bal geduldig rond en had na een uur de voorsprong moeten nemen in Oost-Londen. Een gekruld schot van Gylfi Sigurdsson tikte Jääskeläinen tegen het houtwerk en een kopbal van de in een vormcrisis verkerende Adebayor werd van dichtbij gepakt door de Finse goalie. De ploeg van André Villas-Boas werd gestraft voor die gemiste mogelijkheden, want aan de overzijde zorgde Joe Cole na een knappe aanname en een schot uit de draai voor de 2-1 voorsprong voor de thuisclub.

In de laatste twintig minuten golfde het op en neer en Tottenham kreeg de beste kansen. Jääskeläinen leek uit te groeien tot de held van de wedstrijd met enkele knappe parades, maar een kwartier voor tijd werd hij alsnog geklopt door een frommeldoelpunt van Sigurdsson: het eerste Premier League-doelpunt van de IJslander in zijn 23e wedstrijd voor the Spurs. Aan de overzijde miste Matthew Taylor nog een goede kans en toen was het uur U voor Bale aangebroken. De linkspoot knalde de bal van circa 25 meter stijf in het kruis en zorgde voor een sensationele zege.