Matthijs van Laar07 nov 2010, 18:00
Laatst bijgewerkt: 07 nov 2010, 18:00

De kopploegen in de Franse Ligue 1 hebben het zondag massaal laten afweten. Koploper Brest ging onderuit bij Lille, maar zag hoe de achtervolgers uit Montpellier en Toulouse eveneens het onderspit dolven. Zodoende kan Olympique Marseille later op de zondagavond maximaal profiteren wanneer zij weet te winnen bij rivaal Paris Saint-Germain.

OSC Lille – Brest 3-1
Bij een zege in Lille had promovendus Brest weg kunnen lopen bij naaste belager Stade Rennes, maar de verrassende ploeg van Alex Dupont liep averij op in Lille. De thuisploeg, vooralsnog niet meer dan een grijze middenmoter, had in het eerste bedrijf het betere van het spel maar wachtte tot vlak voor rust met het openen van de score. Eden Hazard ontving de bal op links, zette voor en zag zijn pass met het nodige geluk bij Moussa Sow belanden. De spits hoeft alleen maar binnen te tikken.

Gesterkt door de voorsprong zocht Lille na rust meteen weer de aanval, en Gervinho was degene die zich mocht laten bejubelen. Sow bediende de Ivoriaan met een fraai hakballetje, waarna doelman Steeve Elana kansloos werd gelaten. Romain Poyet deed met een prachtige goal nog wel iets terug namens Brest, maar het laatste woord was aan de thuisploeg. Hazard had twee pogingen nodig om twintig minuten voor tijd Elana voor de derde maal op de avond het nakijken te geven.

Nice – Toulouse 2-0
Toulouse liet de mogelijkheid liggen om te profiteren van de uitglijder van Brest. De club uit het zuiden van Frankrijk had bij een zege in Nice op gelijke hoogte kunnen komen met de koploper, maar Danijel Ljuboja besliste anders. De Servische middenvelder van de thuisploeg was na achttien minuten succesvol door een rebound binnen te werken, en leek lange tijd ook de enige te zijn die het net wist te vinden. Toulouse verloor vervolgens Adrian Gunino met een rode kaart, en moest in de slotminuut ook nog de 2-0 slikken. Chaouki Ben Saada tekende op fraaie wijze voor dat slotakkoord.

Lens – Montpellier 2-0
Evenals Toulouse had ook Montpellier mede-lijstaanvoerder kunnen worden van de Franse Ligue 1, maar ook het team van coach René Girrard kon die druk niet aan. Het bijna onderaan staande Lens deelde in eigen huis de lakens uit en nam al na zeven minuten afstand via Adil Hermach. De Marokkaan zag zijn poging om vanaf 25 meter een vrije trap binnen te schieten slagen en tekende zo op schitterende wijze voor zijn eerste seizoenstreffer.

Vier minuten voor rust verdubbelde Kange Akalé de marge door na een strakke voorzet van Toifilou Maoulida raak te koppen. Montpellier ging in de tweede helft nog wel met de moed der wanhoop op zoek naar een aansluitingstreffer, maar verder dan enkele kleine mogelijkheden kwamen de bezoekers niet. Brest blijft daardoor in ieder geval de komende uurtjes nog even alleen lijstaanvoerder in Frankrijk.