‘Touré naar Zenit? Moeilijk, donkere spelers zijn daar niet echt gewild’
Rond Zenit Sint-Petersburg hangt al jaren de geur van discriminatie. De directie zou geen donkere spelers willen kopen omdat de fans dat niet zouden pikken en voormalig trainer Dick Advocaat zei in maart 2008 dat de achterban van de club inderdaad ‘niet van zwarte spelers houdt’. Hij wilde indertijd aanvaller Emmanuel Adebayor kopen, maar merkte dat zo’n transfer gevoelig zou liggen bij de supporters. Adebayor zag uiteindelijk zelf af van een overstap naar Sint-Petersburg.
Racisme is volgens Dmitry Selyuk ook de reden dat zijn cliënt Yaya Touré waarschijnlijk nooit in de Premjer Liga aan de slag zal gaan. De middenvelder van Manchester City wordt hevig in verband gebracht met een vertrek uit de Eastlands, maar Zenit hoeft volgens zijn Russische zaakwaarnemer niet te bellen. “Ik zeg nooit nooit, maar het zou wel heel moeilijk worden om Yaya in de Russische competitie onder te brengen”, zegt Selyuk in een interview met de krant Sovsport.
“Zenit is vandaag de dag een topclub in Rusland. Maar bij Zenit, hoe zal ik het eens gaan verwoorden, zijn donkere spelers niet echt gewild. Luciano Spalletti wilde eens Touré en Lacina Traoré halen, maar merkte dat andere krachten meespeelden en daardoor gingen die transfers niet door. Dus zeg niet dat het probleem van donkere spelers bij Zenit iets van vroeger is, omdat nu Axel Witsel, Salomón Rondón en Hulk er tegenwoordig zonder problemen spelen.”
“Voor de helderheid: zij zijn niet zwart. Het blijft een probleem. Ik weet trouwens niet hoe Yaya over een transfer naar Zenit denkt, hij heeft in ieder geval meerdere lucratieve aanbiedingen op zak”, aldus Selyuk. In december 2012 publiceerde supportersvereniging Landskrona manifest ‘Selectie 12’, waarin een deel van de fans hun principes voor ‘traditioneel voetbal’ duidelijk maakten. Het eerste elftal van Zenit zou bij voorkeur uit spelers uit eigen land moeten bestaan, desnoods uit spelers uit Oekraïne, Wit-Rusland, Scandinavië, de Baltische landen of Slaven.
Spelers uit continenten buiten Europa hadden in ieder geval niet de prioriteit en homoseksuele voetballers zouden ook niet op de verlanglijst van Zenit moeten staan, zo betoogde de fanclub. “Wij zijn geen racisten. Voor ons is het ontbreken van zwarte spelers bij Zenit alleen een teken van traditie, dat de identiteit van de club en niets meer dan dat benadrukt”, werd er benadrukt. De wereld viel over Zenit heen, maar de clubleiding verzette zich tegen het beeld van een racistische club. Landskrone zou uit ‘slechts’ 315 personen bestaan, zo liet Zenit destijds in een reactie weten.