voetbalzone

Transcript lekt uit: ‘Doe wat je moet doen, maar ik heb je gewaarschuwd’

Gijs Freriks10 nov 2015, 17:10
Laatst bijgewerkt: 10 nov 2015, 17:10
Advertentie

De afpersingszaak van Mathieu Valbuena blijft de gemoederen bezighouden in Frankrijk. Drie mannen dreigden een sekstape van de middenvelder openbaar te maken als hij geen 150.000 euro zou betalen en Karim Benzema zou als tussenpersoon een rol hebben gespeeld. De spits werd in staat van beschuldiging gesteld wegens medeplichtigheid aan een poging tot chantage van Valbuena.

voetbalzone
voetbalzone

Enkele Franse media meldden dat Benzema zijn betrokkenheid had bekend, maar advocaat Sylvain Cormier liet weten dat zijn cliënt onschuldig is. Hij en Benzema zijn nu echter opnieuw in flinke verlegenheid gebracht doordat Europe 1 een transcript van een telefoongesprek tussen Benzema en diens jeugdvriend heeft gepubliceerd. Het gaat vermoedelijk om Alex A., de vroegere persoonlijk assistent van Valbuena die op een oude telefoon van de speler van Olympique Lyon de video zou hebben gevonden.

In het twintig minuten durende gesprek liet Benzema aan deze Alex weten wat hij in een eerder belletje met Valbuena ongeveer had verteld: “Luister Mathieu, als je wil dat de video vernietigd wordt, dan zoekt mijn vriend je wel op in Lyon. Ik wil je helpen, maar je moet die gozer wel echt ontmoeten. Zo werkt dat. Hij komt wel. Hij zal praten. Ik beloof dat er geen kopie van de video is gemaakt. Mijn vriend komt gewoon naar je toe en dan kunnen jullie het uitspreken, oké?”, zei Benzema tegen Valbuena.

voetbalzone

“Kun je mijn tatoeages zien?”, zou de ex-speler van onder meer Olympique Marseille daarop hebben gevraagd. “Je ziet alles. Maar goed: doe wat je denkt dat je moet doen. Als je hem niet wil ontmoeten en niet wil betalen, het is jouw leven, maar ik heb je gewaarschuwd”, aldus Benzema. Hij liet ‘vriend’ Alex vervolgens weten dat Valbuena ‘het waarschijnlijk niet zo serieus neemt’ en ‘in een vijver met piranha’s’ terechkomt als-ie niet wil betalen. De spits van Real Madrid sloot het gesprek af door Valbuena duidelijk te maken dat hij niet meer als bemiddelaar wil optreden.

“Voor mij, mijn vriend, stopt het hier. Mijn oude kameraad neemt het vanaf hier over, hij weet wie de persoon is die jouw video precies heeft. Ik weet dat niet. Nu moeten jullie het maar met elkaar uitzoeken. Schrijf je nummer op en dan geef ik het door aan mijn vriend en dan maken jullie een afspraak, goed? Regel het maar gewoon, want anders blijven ze eisen stellen. Weet ik veel, misschien vragen ze straks wel een keer om wedstrijdtickets”, besloot Benzema. Naast Alex A. zouden ook Younes H. en Mustapha Z. de afpersers van Valbuena zijn. Zij hebben Benzema dus gebruikt om geld van Valbuena te eisen.

voetbalzone

Valbuena’s advocaat Didier Domat heeft al laten weten dat hij juridische stappen tegen Europe 1 wil ondernemen omdat het radiostation slechts delen van het transcript heeft gepubliceerd, dat er daardoor een vertekend beeld kan ontstaan en dat op deze manier wordt geprobeerd om invloed uit te oefenen op de getuigenis van Valbuena. “Ik wil vooropstellen dat mijn cliënt bij voorbaat helemaal niet de intentie heeft om Benzema te beschuldigen of vrij te pleiten. Hij wil alleen maar de waarheid weten”, aldus Domat.

Tijdens het onderzoek mogen Benzema en Valbuena geen contact met elkaar hebben en ook met de vermeende afpersers Alex, Younes en Mustapha mag niet worden gecommuniceerd. Benzema zou begin oktober overigens al aan Valbuena hebben laten weten dat een van zijn familieleden door de afpersers was benaderd. Onderzocht wordt volgens AFP of Benzema met dat gesprek Valbuena verder onder druk wilde zetten of juist behulpzaam probeerde te zijn. Het is nog onduidelijk wanneer het onderzoek kan worden afgerond. Het laatste woord over de zaak-Valbuena is in ieder geval nog niet gesproken.

Bezig met laden …