voetbalzone

Trapattoni instrueert Ieren goed en steelt zege in oefenduel met Italië

Thijs Post07 jun 2011, 22:39
Laatst bijgewerkt: 07 jun 2011, 22:39
Advertentie

Italië gaat soeverein aan de leiding in Groep C van de EK-kwalificatie en bondscoach Cesare Prandelli kon dinsdagavond dus naar hartenlust experimenteren in de oefenwedstrijd tegen Ierland. In Sclessin, normaal de kolkende thuishaven van Standard Luik, kregen de mannen van Prandelli met 2-0 klop van het taaie Ierland van bondscoach Giovanni Trapattoni. De Ieren, die op hun beurt in Groep B aan de leiding gaan, wonnen in de stromende regen dankzij treffers van Keith Andrews en Simon Cox.

/

De ploegen begonnen afwachtend en zowel het eerste opmerkelijke moment als de eerste grote kans was voor Ierland. Stephan Hunt zal niet blij zijn dat hij verantwoordelijk was voor het eerste ‘wapenfeit’, want de middenvelder van Wolverhampton Wanderers kreeg de lachers op zijn hand. Hunt mocht een vrije trap nemen op ongeveer 25 meter van het vijandelijke doel en presteerde het de bal over de zijlijn te knallen: ingooi voor Italië. Niet veel later was ook de eerste grote kans van de wedstrijd voor de Ieren, maar opnieuw was de afwerking niet in orde.

Shane Long, aanvalsleider van het net niet naar de Premier League gepromoveerde Reading, ontving de bal van collega-aanvaller Andy Keogh. Precies op het moment dat de spits wilde schieten gleed hij uit op de door de regen geteisterde grasmat. De bal verdween dan ook naast het doel van keeper Emiliano Viviano. Daarna was het vooral Italië dat de grootste kansen kreeg, maar de Ierse manschappen van de Italiaanse bondscoach Giovanni Trapattoni gaven geen krimp.

/

Ierland-doelman David Forde hoefde niet in te grijpen op het harde schot van Giampaolo Pazzini, moest een corner weggeven bij het schot van Antonio Nocerino en kwam op tijd uit zijn doel toen Claudio Marchisio doorbrak. Aan de andere kant greep Ierland vervolgens de leiding en ironisch genoeg gebeurde dat uit een vrije trap van Hunt. De middenvelder nam de bal echter niet rechtstreeks, maar legde af op zijn ploeggenoot Andrews. De middenvelder van Blackburn Rovers nam de bal een paar keer mee en vond met zijn schot de onderhoek: 1-0.

Italië ging vol op de aanval spelen en met name na de onderbreking hadden de Ieren niets meer te vertellen, op een sporadische uitbraak na. Trapattoni had zijn mannen echter uitstekend voorbereid op het spel van de Italianen. De wereldkampioen van 2006 stuitte keer op keer op de hechte defensie van Ierland, dat wel steeds verder terug moest. Pazzini, Alessandro Matri, Federico Balzaretti, Sebastian Giovinco, Alberto Gilardino: geen van allen wist het verzet van the boys in green te breken. In de absolute slotfase counterde Ierland via West Bromwich Albion-aanvaller Simon Cox nog naar 2-0.

Bezig met laden …