voetbalzone

Triest sc Heerenveen evenaart totaal aantal nederlagen vorig seizoen

Erik van Dam17 nov 2012, 20:35
Laatst bijgewerkt: 17 nov 2012, 20:35
Advertentie

Na drie zeges op rij in het Abe Lenstra Stadion heeft sc Heerenveen zaterdag thuis tegen RKC alle punten weggegeven. Het team van Marco van Basten was niet opgewassen tegen de Waalwijkers, die al vroeg voor kwamen via Florian Jozefzoon. Na een uur scoorde hij weer en al die tijd creëerde Heerenveen veel en veel te weinig om ook maar aanspraak te maken op een punt. Het was al de zesde nederlaag dit seizoen voor sc Heerenveen: evenveel als in de complete jaargang 2011/12.

/

RKC doorbrak vorige week tegen FC Utrecht een negatieve reeks van vier nederlagen en die zege had het team vertrouwen gegeven. De Brabantse bezoekers begonnen aanvallend en dat leidde al in de tweede minuut tot een schot van Jeff Stans in de handen van Brian Vandenbussche. Kans nummer twee was direct raak: Robert Braber mocht ongehinderd meters maken op de linkerflank en loste een voorzet naar het midden. Daar kwam Jozefzoon voor zijn directe bewaker en hij vond in de lucht de hoek.

SC Heerenveen bleef hetzelfde spel spelen na de 1-0 en bewaarde de rust. De Friezen misten echter iemand die het elftal op sleeptouw nam. Alfred Finnbogason en Daniel de Ridder, het duo dat de laatste wedstrijden voor de goals zorgde, toonden uit zichzelf weinig dreiging en in de afronding wilde het bij de twee eveneens niet lukken. Rajiv van La Parra was zelden gevaarlijk vanaf zijn plek en trok voor rust maar één keer naar binnen: zijn schot ging ruim naast het doel van Jeroen Zoet. RKC deed het stukken beter.

/

Na rust had Jozefzoon al heel snel zijn tweede van de avond kunnen maken. De zomeraanwinst sprintte de diepte in na een splijtende pass en had de 0-2 op de schoen, maar mikte net naast een onbewaakt doel: Vandenbussche was hem al dicht genaderd. Heerenveen, dat met Oussama Tannane op de plek van De Ridder was begonnen aan de tweede helft, mocht slechts dromen van zo’n kans. Van Basten had weinig alternatieven achter de hand en liet Mark Uth, die voor het eerst bij de selectie zat, niet invallen.

Offensieve impulsen bleven uit en dat bood RKC de tijd en ruimte om op zoek te gaan naar een tweede goal. Die kwam er ook, na een uur. Topscorer Teddy Chevalier vervulde de rol van aangever: zijn pass kwam langs een slapende Pele van Anholt in de voeten bij Jozefzoon, die aannam en tegendraads raak schoot. In het halfuur dat Heerenveen restte was het totaal niet bij machte de stand om te buigen: Chevalier liet de kans op 0-3 zelfs liggen en in blessuretijd deed hij dat weer, net als invallers Rodney Sneijder en Mart Lieder. Met dertien punten uit dertien duels is de eerste seizoenshelft ronduit triest voor Heerenveen, de nummer vijf van vorig seizoen.

Bezig met laden …