Tsjechië kent slechte generale repetitie voor duel met Nederland

Erik van Dam03 sep 2014, 22:11
Laatst bijgewerkt: 03 sep 2014, 22:11

Tsjechië begint aanstaande dinsdag met de kwalificatiereeks voor het EK 2016. De Centraal-Europeanen strijden dan in Praag tegen Nederland en hopen te verrassen met een goed resultaat. Woensdagavond kende het echter niet zo’n goede generale repetitie voor het treffen met Oranje. Thuis werd met 0-1 verloren van de Verenigde Staten, die de winst pakten dankzij een goal van Alejandro Bedoya in de eerste helft.

Tijdens het WK 2014 vlogen de Amerikanen er in de achtste finales al uit tegen België. Ten opzichte van die wedstrijd voerde bondscoach Jürgen Klinsmann tien wijzigingen door: verdediger Fabian Johnson was de enige die net als toen ook woensdagavond in de basis mocht beginnen. Klinsmann ruimde ook plaats in voor Jozy Altidore, maar het was rechtermiddenvelder Bedoya die de score een handvol minuten voor rust openbrak. Vladimir Darida gaf de bal hopeloos weg en Mikkel Diskerud ging voor zijn kans.

Zijn schot werd nog gekeerd door Petr Cech, maar in de rebound was de doelman kansloos op Bedoya’s inzet. De VS bleven de bovenliggende partij, ook in de eerste fase na rust. Doelpuntenmaker Bedoya testte de reflexen van Cech nog eens en aan de overzijde zorgde routinier Nick Rimando er met de voet voor dat Ladislav Krejci het scoren werd belet. De Tsjechen werden naarmate de tweede helft vorderde wel beter en beter, maar scoren lukte niet. Twee goede kansen waren niet meer besteed aan Daniel Pudil.