Tsjechië profiteert van blamage van Oranje en gaat naar EK

Gijs Freriks06 sep 2015, 19:56
Laatst bijgewerkt: 06 sep 2015, 19:56

De nationale ploeg van Tsjechië heeft zich geplaatst voor het EK van 2016 in Frankrijk. Het team van Pavel Vrba was zondagavond in Riga met 1-2 te sterk voor Letland en is door de nederlaag van het Nederlands elftal zeker van een plek bij de eerste twee in Groep A. Tsjechië heeft negentien punten; IJsland achttien en Turkije twaalf.

De opstelling van Tsjechië was op drie plaatsen gewijzigd ten opzichte van de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Kazachstan (2-1 winst) van afgelopen donderdag. Ladislav Krejcí, Jirí Skalák en David Lafata werden vervangen door Josef Sural, Daniel Kolar en Milan Skoda. Laatstgenoemde scoorde twee keer tegen de Kazakken, maar de doelpunten werden dit keer gemaakt door David Limbersky en Vladímir Darida.

Limbersky opende na een klein kwartier de score door na een slim kort passje van Sural droog raak te schieten. Hij was even later dicht bij de 0-2, maar doelman Andris Vanins voorkwam erger. Na 25 minuten werd het alsnog 0-2 in het voordeel van de Tsjechen: Darida knalde vanaf twintig meter de bal in de bovenhoek. Petr Cech voorkwam met twee reddingen dat Letland kort voor en kort na rust terug kon komen, maar na 73 minuten viel de 1-2 alsnog: Arturs Zjuzins schoot via de hand van Cech en de paal raak.