Tunesië geeft voorsprong weg; drie Nederlanders blijven aan de kant

Gijs Freriks18 jan 2015, 20:52
Laatst bijgewerkt: 18 jan 2015, 20:52

In Groep B van de Afrika Cup staan alle vier de landenploegen na de eerste speelronde op gelijke hoogte. Zambia en Congo-Kinshasa hielden elkaar eerder op de zondag op een 1-1 gelijkspel en poulegenoten Tunesië en Kaapverdië gingen later ook in evenwicht uit elkaar: 1-1. Beide doelpunten vielen in de laatste twintig minuten in Ebebiyín.

Kaapverdië, waarbij de 'Nederlanders' Toni Varela, Jeffry Fortes en Garry Rodrigues niet meededen, was in de eerste helft de betere partij en had ruim afstand kunnen nemen van de toernooiwinnaar van 2004. Fernando Varela kopte de bal na drie minuten tegen de paal en Kuca dwong doelman Emel Mathlouthi na zeventien minuten tot een redding. Djaniny liet ook nog een grote mogelijkheid liggen en aan de kant van de Tunesiërs was Ahmed Akaichi de gevaarlijkste man, maar ook hij kon het scorebord niet in beweging brengen.

Kort na rust was Kaapverdië opnieuw dicht bij de 0-1, maar Ahmed Ben Youssef haalde de bal van de lijn. Tunesië dacht na een uur op voorsprong te komen, maar een treffer werd om onduidelijke redenen afgekeurd. Tien minuten later werd het alsnog 1-0 voor De Adelaars van Carthago: Ali Moncer schoot de bal na een lage voorzet vanaf de linkerflank hoog in het doel. Een overwinning zou het Tunesië echter niet opleveren, want door een benutte strafschop van Heldon pakte Kaapverdië toch nog een verdiend punt.

e Nederlandse Kaapverdiërs Toni Varela (Excelsior), Jeffry Fortes (FC Dordrecht) en Garry Rodrigues (Elche CF) kwamen niet in actie.