Turkije bewijst Oranje geen dienst en gaat thuis onderuit tegen Roemenië

Peter Nusselder12 okt 2012, 21:31
Laatst bijgewerkt: 12 okt 2012, 21:31

Turkije heeft zichzelf én het Nederlands elftal vrijdagavond een slechte dienst bewezen. In Istanbul ging Roemenië, samen met Oranje koploper in Groep D, er met een 0-1 overwinning vandoor. Gicu Grozav zette de bezoekers kort voor de pauze op voorsprong, en die werd niet meer weggegeven. De Roemenen staan na drie WK-kwalificatieduels op negen punten en spelen dinsdag tegen Nederland.

/

Na een eerste helft waarin de Turkse keeper Volkan Demirel en zijn collega Ciprian Tatarusanu van Roemenië amper op de proef werden gesteld, leken de beide teams zonder doelpunten de kleedkamers op te zoeken. Op slag van rust werd er echter toch nog gescoord; middenvelder Mihai Pintilii schatte de loopactie in de diepte van Grozav op waarde en had een uistekende pass in huis. Zijn ploeggenoot was eerder bij de paal dan de uit zijn doel gekomen Volkan en van een meter of 25 schoot de aanvaller van Petrolul Ploiesti raak: 0-1.

De supporters in stadion Sükrü Saraçoglu die na de pauze een stormloop van de thuisploeg hadden verwacht, kwamen aanvankelijk bedrogen uit. Het elftal van bondscoach Abdullah Avci zette wel aan, maar de grootste kansen waren voor de gasten. Ciprian Marica kwam echter net tekort om een voorzet binnen te glijden, terwijl Rezvan Cocis over schoot. In de laatste 25 minuten kwam het alsnog tot een Turks offensief, maar echt in de problemen kwamen de Roemenen niet. Zij maken zich nu op voor de topper in de groep, als Oranje dinsdag op bezoek komt in Boekarest.