Turkije boekt cruciale zege in Boekarest en helpt Nederland

Gijs Freriks10 sep 2013, 21:57
Laatst bijgewerkt: 10 sep 2013, 21:57

Turkije blijft meedoen om een ticket voor de play-offs van het WK. Ay-Yildizlilar boekte dinsdagavond een cruciale zege op Roemenië (0-2) en staat in Groep D nu op dertien punten, evenveel als de Roemenen. Hongarije, dat later op de avond van Estland won, staat achter het Nederlands elftal op veertien punten. Er zijn nog twee wedstrijden te gaan in de kwalificatiereeks.

Fatih Terim zei tijdens de persconferentie te hopen op een ‘droom’ en die kan weleens bewaarheid gaan worden. Zijn team staat virtueel op de gedeelde tweede plaats en de basis voor de overwinning in Boekarest werd na een kwart wedstrijd gelegd. Burak Yilmaz stuurde een voorzet van Caner Erkin vanaf de linkerflank naar de korte hoek en trof doel: 0-1. De aanvaller van Galatasaray had na tien minuten al een grote kans gemist; hij faalde oog in oog met doelman Ciprian Tatarusanu. De Tricolorii, die 25 plekken hoger op de wereldranglijst staan dan Turkije, kregen voor rust ook nog een grote kans. Caner voorkwam na een fout van Volkan Demirel de 1-0.

De bezoekers kregen voor rust een domper te verwerken, want Selçuk Inan moest zich geblesseerd laten vervangen. Het thuisland voerde in de tweede helft de druk op. Na een uur werd een treffer afgekeurd en twintig minuten voor tijd raakte Adrian Popa de paal van Volkan. Naarmate de tweede helft vorderde werd Turkije sterker en in de slotseconde bepaalde Mevlüt Erding de eindstand op 0-2. Turkije was in 2002 voor het laatst actief op een WK; toen werd men derde. Doordat Turkije niet verloor, verzekerde Oranje zich dinsdag van deelname aan het WK.