Turkije gaat op WK af in eigen land, Roma-spits doet 'Panenka'

Daniel Cabot Kerkdijk02 jul 2013, 22:13
Laatst bijgewerkt: 02 jul 2013, 22:13

Turkije Onder-20 hoopte op het WK in eigen land een gooi te kunnen doen naar succes, maar de ploeg van Feyyaz Ucar is al in de achtste finale uitgeschakeld. Frankrijk was met liefst 4-1 te sterk in Gaziantep en treft nu in de volgende ronde Oezbekistan. Uruguay neemt het in de kwartfinale op tegen de absolute favoriet Spanje. La Celeste won door een prachtige Panenka van AS Roma-aanvaller Nicolás López met 1-2 van Nigeria.

Frankrijk - Turkije 4-1
Frankrijk geldt samen met Spanje als de topfavoriet voor het winnen van het WK, maar de ploeg van Pierre Mankowski maakte die status dit toernooi nog niet echt waar. Les Bleuets lijken echter op tijd in vorm te komen, want het gastland werd dinsdagavond eenvoudig opzij zet. Na achttien minuten brak Sevilla-sterspeler Geoffrey Kondogbia de score open met een volley, terwijl Jean-Christophe Bahebeck na ruim een halfuur spelen de marge verdubbelde in het Zuidoosten van Turkije. De aanvaller kopte van dichtbij een voorzet van Lucas Digne binnen. De Turken moesten in de achtervolging en gingen in de tweede helft nadrukkelijk op zoek naar de goal.

Het gastland was echter niet bij machte om het Frankrijk, dat net als Turkije het WK nog nooit won, in verdedigend opzicht moeilijk te maken. Na 65 minuten incasseerden de Turken een strafschop, maar Florian Thauvin schoot over. Twee minuten later was het echter wel raak: de kersverse Arsenal-versterking Yaya Sanogo brak door de defensie heen en bleef oog in oog met Özer kalm: 3-0. Jordan Veretout tikte een kwartier voor tijd de 4-0 binnen en doordat Sinan Bakis met een volley de eretreffer nog verzorgde, werd het 4-1 in Gaziantep. De Fransen treffen nu dus het pittige Oezbekistan en Turkije treurt.

Nigeria - Uruguay 1-2
Uruguay, waarbij Jong PSV-aanvaller Rubén Bentancourt de hele wedstrijd op de reservebank bleef zitten, ging er uiteindelijk met de zege vandoor, maar in de beginfase waren de Afrikanen sterker. Zo kreeg Olarenwaju Kayode al een eerste goede kans, maar op aangeven van Aminu Umar kon hij niet scoren. De Zuid-Amerikanen zaten nog niet lekker in de wedstrijd en hadden het geluk dat Abdullahi Shehu vijf minuten voor rust met een rode kaart van het veld werd gestuurd in de Türk Telekom Arena in Istanbul. De verdediger beging kort na het verkrijgen van een gele kaart een domme charge op Diego Laxalt en mocht direct inrukken.

Uruguay kreeg voor rust nog de beste kans om op voorsprong te komen, maar Manchester United-back Guillermo Varela trof de binnenkant van de paal. Het was wachten op het moment dat de Nigeriaanse muur geslecht werd en na 65 minuten was het dan ook raak. López zorgde met een intikker voor de 0-1, maar vier minuten later kwam Nigeria, dat al twee keer de WK-finale verloor, langszij door een harde knal van Kayode. Vijf minuten voor tijd bezorgde López met een heuse Panenka uit een strafschop zijn land de 1-2 zege en plaatsing voor de kwartfinale.