Turkije herpakt zich na zeperd in Amsterdam, Roemenië nog foutloos

Bart Kruyt11 sep 2012, 21:52
Laatst bijgewerkt: 11 sep 2012, 21:52

Turkije heeft zich prima hersteld van de 2-0 nederlaag tegen het Nederlands elftal van afgelopen vrijdag. De ploeg van Abdullah Avci was dinsdagavond veel te sterk voor Estland in Groep D en Emre Belözoglu, Umut Bulut en Selcuk Inan waren trefzeker in Istanbul: 3-0. Roemenië had geen kind aan Andorra (4-0) en is na twee duels nog foutloos.

/

Turkije - Estland 3-0
Bondscoach Avci wilde dinsdagavond aanvallen en begon met Umut en Burak Yilmaz in de punt van de Turkse aanval. Zij waren in het eerste bedrijf nog niet echt succesvol en daardoor ging de thuisploeg rusten met een magere voorsprong. Burak kwam na acht minuten oog in oog te staan met doelman Sergey Pareiko, maar werkte dramatisch af. Even later was de spits van Galatasaray nog gevaarlijk met een kopbal. Het was Estland zelf dat Turkije op weg hielp naar de zege in het Sükru Saracoglu Stadion.

Rechtsachter Enar Jääger haalde de doorgebroken Burak door en moest met een directe rode kaart inrukken. De Turken schroefden het tempo op en hoopten de blauwe muur te doorbreken. Burak deed dat ook, maar hij had al een overtreding begaan, waardoor het doelpunt werd afgekeurd. Nadat Emre een paar seconden later de lat scheerde, was de aanvoerder in de slotminuut van de eerste helft wél trefzeker; op aangeven van Arda Turan knalde hij van dichtbij binnen: 1-0.

Het spelbeeld na de rust was niet veel anders. De Turken domineerden en gingen op jacht naar een nieuwe treffer. Na een uur werd het thuispubliek op zijn wenken bediend, daar Umut een voorzet van Sercan Sararer in de kort hoek inkopte: 2-0. Ay-Yildizlilar hadden circa zeventig procent balbezit en een kwartier voor tijd schroefde Selcuk de score met een bekeken bal verder op: 3-0. Zodoende won Avci zijn eerste officiële thuiswedstrijd als bondscoach van Turkije.

Roemenië - Andorra 4-0
Roemenië won vrijdag al van Estland (0-2) en maakte ook dinsdagavond geen fout in de thuiswedstrijd tegen Andorra. De ploeg van Victor Piturca ging rusten met een 2-0 voorsprong door doelpunten van Gabriel Torje (geplaatste bal in de verre hoek) en Costin Lazar (schuiver van twintig meter). De bezoekers in de Arena Nationala in Boekarest leken genoegen te moeten nemen met twee treffers, maar in de slotfase besloot het gastland anders. Valerica Gaman kopte de 3-0 binnen en Alexandru Maxim maakte er met een solo nog 4-0 van.