voetbalzone

Turkije kan EK vrijwel zeker vergeten na ontluisterend verlies

Thijs Post11 nov 2011, 20:55
Laatst bijgewerkt: 11 nov 2011, 20:55
Advertentie

Guus Hiddink probeert, na Lars Lagerbäck van Zweden, de tweede coach te worden in de historie die zich voor drie verschillende EK’s weet te plaatsen. Dat lijkt deze keer niet te gaan lukken voor de in Varsseveld geboren oefenmeester, want vrijdag leed hij in de eigen Türk Telekom Arena een ontluisterende nederlaag tegen Kroatië. Met name in defensief opzicht zag het er bij tijd en wijle dramatisch uit bij de inspiratieloze Turken: 0-3.

/

We kunnen wel stellen dat zowel Turkije als Kroatië een extreem fanatiek thuispubliek achter de ploeg heeft staan. Voor Kroatië was het vrijdag in de Türk Telekom Arena dan ook zaak om niet teveel schade op te lopen, maar de ploeg van de overijverige bondscoach Slaven Bilic overtrof alle verwachtingen. De supporters van Turkije zetten het stadion vanaf het beginsignaal in vuur en vlam, maar binnen twee minuten lag de bal achter de bebaarde Volkan Demirel.

Mario Mandzukic dolde zijn directe tegenstander aan de linkerkant van het veld en gaf laag voor; Volkan kreeg het speeltuig niet goed weg en Ivica Olic stond op de juiste plek om de bal binnen te prikken. Het was de vijftiende interlandtreffer voor de spits van Bayern München, die in het restant van de eerste helft maar weinig aan het werk werd gezet.

/

Turkije was de bovenliggende partij, maar de thuisploeg ontbeerde creativiteit en Stipe Pletikosa werd in het doel van de Kroaten niet of nauwelijks aan het werk gezet. Kroatië creëerde ook niet veel, maar na een dik halfuur spelen moest Volkan wel voor de tweede keer de bal uit zijn net halen. De defensie van de ploeg van Hiddink hield open huis en daar werd dankbaar gebruik van gemaakt. Dario Srna zette voor; Mandzukic knikte zijn vijfde interlandtreffer tegen de touwen.

De toeschouwers begeleidden de spelers met een oorverdovend fluitconcert naar de kleedkamers en het zou nog erger worden. De goede bedoelingen van de mannen van Hiddink konden zes minuten na de pauze al helemaal de prullenbak in: Vedran Corluka werd helemaal vrijgelaten en kon een ingebrachte vrije trap tegen de touwen knikken. Daar zou het bij blijven en de opdracht voor de manschappen van Hiddink is duidelijk maar schier onmogelijk: dinsdag met grote cijfers winnen in Zagreb.

Bezig met laden …