Turkije slaat modderfiguur in IJsland; Sigthórsson pikt doelpunt mee

Gijs Freriks09 sep 2014, 22:45
Laatst bijgewerkt: 09 sep 2014, 22:45

Turkije had de EK-kwalificatiereeks waarschijnlijk niet slechter kunnen beginnen. De Maansterren speelden dinsdag een dramatische wedstrijd tegen IJsland en gingen in Laugardasvöllur met liefst 3-0 ten onder. IJsland voert Groep A nu samen met Tsjechië aan, maar de eilandstaat heeft een beter doelsaldo. Kazachstan en Letland speelden eerder op de avond al doelpuntloos gelijk.

IJsland - Turkije 3-0
Turkije reikte in 2008 nog tot de halve finale van het EK, maar begon de kwalificatiereeks voor het eindtoernooi in Frankrijk bijzonder teleurstellend. IJsland was in de eerste helft heer en meester en kwam na twintig minuten verdiend op voorsprong: doelman Onur Kivrak greep mis bij een hoekschop en daardoor kon Jón Dadi Bödvarsson binnenkoppen. Eerder had de spits al de lat geraakt. Turkije hoopte de rug na rust te rechten, maar dat lukte niet. De ploeg kwam na een uur zelfs met tien man te staan.

Verdediger Ömer Töprak kreeg zijn tweede gele kaart na een oliedomme handsbal. Met de numerieke minderheid kreeg het Turkije van Fatih Terim nog een geweldige kans om gelijk te maken, maar Burak Yilmaz werkte de bal van dichtbij over. Gylfi Sigurdsson en Kolbeinn Sigthórsson gooiden in het laatste kwartier op slot: de inzet van eerstgenoemde kon niet worden gepakt door de grabbelende Onur en de Ajacied schoot diagonaal raak.

Kazachstan - Letland 0-0
Kazachstan en Letland zullen ieder punt hard nodig hebben in Groep A en zullen dan ook niet tevreden zijn met het onderlinge gelijkspel in Almaty. Het thuisland was in de eerste helft wel veel sterker, maar doelman Aleksanrs Kolinko redde een paar keer en had geluk dat Antoli Bogdanov slechts de lat raakte. Letland, dat er op het EK van 2004 in Portugal ook bij was, was in de tweede helft nog bijna met de zege ontsnapt, maar Andrey Sidelnikov voorkwam dat Vladislavs Gabovs kon scoren. De Kazakken zijn op 10 oktober de tweede opponent van Oranje; Letland komt op 16 november op bezoek in de Amsterdam ArenA.