Tweedeklasser Guingamp wint Franse beker

09 mei 2009, 22:58
Laatst bijgewerkt: 09 mei 2009, 22:58
De huidige nummer dertien van de Ligue 2, het op een na hoogste niveau van Frankrijk, gaat volgend seizoen Europa in. In de finale van de Coupe de France was tweedeklasser Guingamp zaterdagavond te sterk voor Stade Rennes dat via de competitie alsnog een ticket voor Europees voetbal hoopt te bemachtigen: 1-2.

Met gemengde gevoelens ging Stade Rennes de rust in. De ploeg van Guy Lacombe speelde verzorgd voetbal, had de beste kansen, maar slaagde er niet in om Guingamp op achterstand te zetten. Vlak voor rust had Jérôme Leroy de openingstreffer op zijn schoen, maar het aluminium schoot doelman Guillaume Gauclin te hulp. Een schot van Moussa Sow had een beter einde verdiend, maar ging naast het doel van Gauclin.

Twintig minuten voor het einde kwamen Les Rouges et Noirs op voorsprong. Na een vrije trap van Bruno Cheyrou was Carlos Bocanegra iedereen te slim af en werkte hij de bal achter Gauclin. De voordelige marge van Stade Rennes bleef maar een paar minuten staan. Eduardo Dos Santos trok de stand al snel gelijk: 1-1.

Dos Santos, die in de halve finale tegen Toulouse (1-2) eveneens tot scoren kwam, groeide uit tot man van de wedstrijd door zeven minuten voor tijd de winnende treffer voor zijn rekening te nemen. In het seizoen 1996/97 was Guimgamp al dicht bij het winnen van de Franse beker, maar toentertijd was Olympique Nice te sterk. De ploeg van Viktor Zvunka begint komend seizoen in de eerste ronde van de Europa League.