voetbalzone

Twente als groepswinnaar verder na late overwinning

Bart Kruyt01 dec 2011, 19:50
Laatst bijgewerkt: 01 dec 2011, 19:50
Advertentie

FC Twente gaat als groepswinnaar van Groep K verder naar de knock-outfase van de Europa League. De Tukkers hadden aan een doelpuntloos gelijkspel tegen Fulham voldoende, maar streden voor de zege en werden daar kort voor tijd voor beloond. Een harde voorzet van Roberto Rosales werd twee minuten voor het verstrijken van de reguliere speeltijd binnengelopen door Marc Janko (1-0), waardoor Twente voor het eerst in haar historie wist te winnen van een Engelse club in Europees verband. Het Fulham van Martin Jol moet op de laatste speeldag nog alle zeilen bijzetten om de groepsfase te overleven.

/

De overwinning van Twente op Fulham was verdiend. Na een indrukwekkend afscheid van Bryan Ruiz, die Twente deze zomer verliet voor Fulham maar niet in actie mocht komen voor de Engelse ploeg in de Grolsch Veste, begon de thuisploeg al sterk aan het duel. Onder aanvoering van Leroy Fer werd de aanval gezocht, maar toch duurde het even voordat de eerste kans te noteren viel. Die kwam op naam van Nacer Chadli, maar het schot van de Belg was slap en kon eenvoudig worden opgeraapt door Mark Schwarzer. Ook de tweede poging van Chadli werd gekeerd door Schwarzer, die vervolgens ook Denny Landzaat van het scoren hield.

Twente was in het eerste halfuur veel sterker dan Fulham, maar zakte in het laatste kwartier van de eerste helft wat terug. Dat leidde tien minuten voor de thee voor de eerste mogelijkheid voor de bezoekers, toen Andy Johnson de diepte in werd gestuurd. Nikolay Mihaylov was bij de les en voorkwam een Engels doelpunt, waarna de eerste helft als een nachtkaars uitging. Co Adriaanse bracht voor het tweede bedrijf Ola John in de ploeg in de hoop wat meer te forceren en Fulham werd direct weer onder druk gezet door het zoekende Twente.

/

De ruimtes op het veld leken groter te worden en de eerste goede kans van de tweede helft kwam op naam van Emir Bajrami, die zijn vlammende schot net naast het doel van Schwarzer zag zeilen. Douglas schoot na een rush hoog over en vervolgens liet Fulham plotseling wat van zich horen. Johnson kreeg misschien wel de grootste kans van de wedstrijd maar schoot voorlangs, voordat een gevaarlijke voorzet vanaf links nog net kon worden weggehaald door Wout Brama. Aan de overkant kreeg Luuk de Jong opeens een enorme kans, maar van dichtbij kopte hij naast.

Hierna was Fulham weer aan de beurt. Na een slimme vrije trap van Danny Murphy kon Bobby Zamora binnentikken, maar ook hij tikte de bal net naast. Fulham kreeg dus ook wel haar mogelijkheden, maar het was Twente dat het meest op zoek was naar een treffer. Daar werd de ploeg kort voor tijd voor beloond, toen Janko van dichtbij een voorzet van Rosales binnentikte. In blessuretijd kreeg Johnson van Fulham nog zijn tweede gele kaart, waardoor hij er in de laatste groepswedstrijd tegen Odense BK niet bij zal zijn. In dit duel zal Fulham nog aan de bak moeten: de ploeg van Jol heeft nog maar één punt meer dan Wisla Krakow, dat met 1-2 wist te winnen bij Odense BK en op de laatste speeldag bezoek krijgt van het reeds gekwalificeerde Twente. Fulham ontvangt het al uitgeschakelde Odense en moet winnen om alles in eigen hand te houden. Twente hoeft zich niet meer in te spannen.

Bezig met laden …