Twente na spektakelstuk met PSV mee naar groepsfase

Bart Kruyt30 aug 2012, 23:35
Laatst bijgewerkt: 30 aug 2012, 23:35
/

FC Twente heeft ervoor gezorgd dat PSV niet de enige Nederlandse ploeg zal zijn in de groepsfase van de Europa League. De ploeg van Steve McClaren maakte in eigen huis een 3-1 achterstand tegen Bursaspor goed en leek vervolgens een gebrek aan geluk te hebben in de verlenging. Twente raakte twee keer het houtwerk en vreesde voor een strafschoppenreeks, maar Leroy Fer voorkwam dat. Op aangeven van Dusan Tadic, met wie de middenvelder een uitstekende klik lijkt te hebben, schoot de middenvelder kort voor het einde de meer dan verdiende 4-1 binnen. Er blijven zodoende drie Nederlandse clubs actief in Europa: Ajax in de Champions League en PSV en Twente in de Europa League.

McClaren had vooraf gezegd te hopen op een avond 'à la Schalke', doelend op een spectaculaire zege van de Tukkers tegen Schalke uit het verleden, en kreeg zijn zin. De coach had zijn ploeg de opdracht gegeven om de aanval te zoeken en Tadic en Dmitri Bulykin kregen in de beginfase al mogelijkheden, voordat Twente na een klein halfuur een behoorlijke meevaller kreeg. Omer Erdogan maakte hands in zijn eigen strafschopgebied en veroorzaakte daarmee een penalty, die feilloos werd binnengeschoten door Fer. Twente ging vervolgens op zoek naar de tweede treffer, maar vond die niet en hoopte dan in ieder geval met een voorsprong te gaan rusten.

Dat plan ging echter niet door. Diep in blessuretijd trok Sebastian Pinto de stand terug in evenwicht, door te profiteren van slecht verdedigingswerk bij Twente. Het betekende een flinke domper voor de Tukkers, die ook niet goed uit de kleedkamer kwamen voor de tweede helft. Bursaspor kwam een paar keer dicht bij een voorsprong, die de tweestrijd ongetwijfeld in het slot zou gooien. Nikolay Michaylov hield zijn ploeg op de been en zag een magische minuut twee Twente-treffers opleveren. Eerst knalde Robbert Schilder met een laag schot in de verre hoek de 2-1 binnen en niet veel later werkte invaller Felipe Gutiérrez van dichtbij de 3-1 tegen de touwen.

/

Door de treffer van de Chileen was de stand over twee wedstrijden gezien gelijk en Twente ging op zoek naar de beslissing. Daar kwam ook een enorme kans voor, toen Luc Castaignos bij de tweede paal werd gevonden door Tadic, maar de spits onbegrijpelijk naast kopte. Wesley Verhoek knalde ook nog op de vuisten van Scott Carson, die zag hoe ploeggenoot Michael Chretien kort voor tijd een tweede gele kaart kreeg. In de verlenging die op de wedstrijd volgde mocht Twente het zodoende doen met een man meer op het veld.

In de extra speeltijd was Twente heer en meester en het wachten was op de vierde treffer van de thuisploeg. De Tukkers hadden het geluk echter niet aan hun zijde: Fer raakte de lat, terwijl Gutiérrez de paal raakte. Tussendoor kregen ook Verhoek en Tadic nog kansen, maar de bal wilde er niet in, waardoor de wedstrijd op een strafschoppenreeks leek af te stevenen. Het duo Tadic-Fer besliste echter anders: Tadic werd eerst neergehaald aan de linkerkant en vond vervolgens uit de vrije trap die volgde Fer, die met een volley de beslissende 4-1 binnenschoot.