Udinese dankzij Di Natale op koers voor Europa, Lazio volgt

Thijs Post12 mei 2013, 17:04
Laatst bijgewerkt: 12 mei 2013, 17:04

Udinese, Lazio en mogelijk ook nog AS Roma (dat zondagavond speelt tegen AC Milan) gaan in de laatste wedstrijd van het seizoen uitmaken welke Italiaanse club als vijfde en laatste Europa in mag. Udinese heeft de beste papieren: i Zebrette wonnen met 2-1 van Atalanta en staan nu op 63 punten. Lazio volgt dankzij een 2-0 zege op Sampdoria op twee punten. Als AS Roma wint van AC Milan, komen ook de Romeinen op twee punten van Udinese.

/

Napoli - Siena 2-1
Napoli is al zeker van de tweede stek in de eindrangschikking en dus directe kwalificatie voor de Champions League. De ploeg van trainer Walter Mazzarri had de opdracht het publiek te vermaken, maar de oefenmeester deed geen beroep op spelers als Marek Hamsík en Lorenzo Insigne. Topschutter Edinson Cavani stond wel in de basis en scoorde ook, zijn 28e competitietreffer van het seizoen en doelpunt nummer 37 in 42 officiële wedstrijden. De Uruguayaan werkte ongedekt binnen na een voorzet van Omar El Kaddouri. Dat deed hij diep in de tweede helft en bij een 0-1 stand voor Siena, dat volgend seizoen actief is op het tweede niveau. Na ruim een halfuur opende Fabrizio Grillo namelijk de score voor de club uit het midden van Italië. Even voor de gelijkmaker van Cavani kwam Hamsík alsnog van de bank en dat bleek een gouden wissel: vier minuten in blessuretijd zorgde hij op aangeven van collega-invaller Goran Pandev voor de 2-1.

/

Lazio - Sampdoria 2-0
Plek vijf in de Serie A geeft nog recht op Europees voetbal; plek zes niet meer. De kans dat Lazio er nog in slaagt bij de eerste vijf te komen is behoorlijk klein en pas in de laatste speelronde wordt duidelijk of het wel of niet lukt. Zondag klopten de Romeinen op eigen veld Sampdoria, dat nergens meer om speelt en in de tiende minuut de eerste goal van de middag zag vallen. Sergio Floccari opende de score: de aanvaller kreeg de bal na een hoekschop gelukkig voor zijn lichaam en duwde die over de lijn. De treffer had wat weg van buitenspel, de spelers keken ook angstig naar de grensrechter, maar het arbitrale trio oordeelde dat het een geldige treffer was. In de slotfase kreeg middenvelder Renan Garcia van Sampdoria nog een rode kaart, waarna Antonio Candreva een strafschop benutte voor de 2-0.

Udinese - Atalanta 2-1
Udinese moest winnen om een voorsprong te behouden op Lazio, dat dus ook won, en AS Roma. I Zebretta deden dat ook tegen Atalanta, voorafgaand aan de speelronde nummer veertien in de rangschikking. Wie anders dan Antonio Di Natale was de grote man bij de ploeg van trainer Francesco Guidolin. Giuseppe Di Luca opende na tien minuten de score namens de bezoekers, maar door een belangrijke dubbelslag van de inmiddels 35-jarige Di Natale kwam Udinese toch nog aan de goede kant van de score te staan. Voor de aanvaller waren de doelpunten alweer nummers 21 en 22 van het seizoen.