voetbalzone

UEFA is onverbiddelijk en steekt stokje voor ECL-kwalificatie: club uitgesloten

Bart DHanis23 jun 2023, 19:07
Laatst bijgewerkt: 23 jun 2023, 19:07
Advertentie

Osasuna dreigt toch niet uit te gaan komen in de Conference League komend seizoen. De Spaanse club eindigde weliswaar als zevende in LaLiga afgelopen jaar en vierde de kwalificatie uitbundig, maar wordt vanwege een omkopingsschandaal uit het seizoen 2013/14 door de UEFA uitgesloten van deelname. Osasuna is met stomheid geslagen en gaat tegen de beslissing in beroep, zo laat de club weten via de officiële kanalen.

Osasuna wordt verbannen van alle Europese toernooien vanwege ‘activiteiten bedoeld om de uitslag van een wedstrijd te beïnvloeden', in het seizoen 2013/14. Twee weken geleden meldde Mundo Deportivo al dat de UEFA een onderzoek ging instellen naar de incidenten van negen jaar geleden. Nu is de uitkomst van dat onderzoek, uitgevoerd door de UEFA Control, Ethics and Discipline Committee, dus bekend.

De UEFA-inspecteurs zijn van mening dat de uitspraak van het Spaanse hooggerechtshof na het schandaal, waarin verschillende voormalig directeuren van Osasuna zijn veroordeeld, reden genoeg is om Osasuna negen jaar na de gebeurtenissen uit te sluiten van Europese competities. Het frappante is echter dat de huidige Osasuna-directeuren zelf die klacht hadden ingediend. Het hooggerechtshof besloot de club dan ook geen straffen op te leggen en bestempelde Osasuna zelfs als slachtoffer van de schandalen. Daarnaast is het voltallige bestuur van de club uit die tijd inmiddels al lang niet meer werkzaam bij los Rojillos.

Osasuna kan zich dan ook absoluut niet vinden in de beslissing van de UEFA. “Met deze beslissing is de UEFA van plan Osasuna opnieuw te straffen in de figuur van haar huidige managers, die precies degenen zijn die een klacht hebben ingediend bij de rechtbank en de gerechtelijke procedure zijn gestart. Wij wilden het illegaal gestolen geld van de rekeningen van de entiteit terugvorderen en de goede naam van de club juist herstellen. Misschien is dit wel het enige bekende geval in de recente geschiedenis van het Europese voetbal waarin een club enkele van zijn voormalige managers vervolgt”, luidt het statement op de website.

Het nieuws moet met gejuich ontvangen zijn in Baskenland: Athletic Club werd afgelopen voetbaljaargang achtste in de Spaanse competitie en neemt het Conference League-ticket van Osasuna voor nu sowieso over. Wel is de gedupeerde club in beroep gegaan, dus kan de beslissing nog teruggedraaid worden. Dat moet dan wel snel gebeuren, aangezien er op 7 augustus wordt geloot voor de play-offs van het toernooi, waar Athletic of Osasuna in uit moet gaan komen.


Bezig met laden …