voetbalzone

UEFA laat Kuipers debuteren tijdens 'duel der kleinen' op EK

Erik van Dam07 jun 2012, 12:25
Laatst bijgewerkt: 07 jun 2012, 12:25
Advertentie
/

De Europese voetbalbond (UEFA) laat Björn Kuipers zondagavond de EK-wedstrijd Ierland-Kroatië fluiten. De 39-jarige arbiter uit Oldenzaal mag voor het eerst deelnemen aan een groot landentoernooi en werd enkele maanden geleden als een van twaalf gelukkigen gekozen voor het EK. In het afgelopen seizoen in de Eredivisie kreeg Kuipers vrijwel alle topduels toebedeeld van de KNVB.

Krakers als PSV-Ajax, Ajax, AZ, Feyenoord-Ajax en Feyenoord-PSV waren allemaal voor Kuipers weggelegd. Ook bij de UEFA stond de leidsman er goed op: zo floot hij de strijd om de Europese Super Cup tussen Barcelona en FC Porto en mocht hij in de kwartfinale de ontmoeting tussen Barcelona en AC Milan op zich nemen. Doordat Kuipers zich in de media uitsprak over zijn optreden in dat duel, kreeg hij naar verluidt de finale niet van de bond.

Pierluigi Collina, hoofd van de scheidsrechterscommissie van de UEFA, was namelijk niet blij dat Kuipers 'tegen de regels' was ingegaan en over de kwartfinale had gepraat. Desondanks mocht Kuipers zich wel melden op het EK en zondag fluit hij zijn eerste duel. In Groep C nemen Ierland en Kroatië, die op papier kansloos zijn achter Spanje en Italië, het tegen elkaar op. In november vorig jaar floot Kuipers de Ieren ook al eens in de play-offs tegen Estland. Het treffen tussen het Nederlands elftal en Denemarken is zaterdag in handen van de Sloveen Damir Skomina.

Bezig met laden …