Uitblinkende Strootman met AS Roma gedeeld aan kop in Italië

Gijs Freriks16 sep 2013, 22:43
Laatst bijgewerkt: 16 sep 2013, 22:43
/

AS Roma pakte in het seizoen 2000/01 voor het laatst de Scudetto en de belangrijke spelers van toen waren onder anderen Cafú, Gabriel Batistuta en Francesco Totti. Laatstgenoemde is er nog steeds bij en hij kan samen met Kevin Strootman dit seizoen weleens een belangrijke rol gaan vertolken. De aanvoerder zette Roma maandag na een prachtpass van Strootman op 1-2 tegen Parma en die goal kwam voor i Giallorossi als een verlossing. De ex-PSV’er bepaalde vanaf elf meter de uiteindelijke 1-3 eindstand in de kaasstad.

Het is wellicht te vroeg om Roma al als een serieuze titelkandidaat te bestempelen, maar de seizoensstart belooft veel goeds. De ploeg van Rudi Garcia won met overtuigend voetbal van Livorno (0-2) en Hellas (3-0) en was maandag dus ook te sterk voor Parma. De Romeinen gaan hierdoor samen met Napoli aan kop in de Serie A; dat is sinds 1981 niet meer voorgekomen. In de beginfase waren beide partijen nog zoekende, maar het tempo lag wel hoog in Stadio Ennio Tardini. De eerste grote kans van de wedstrijd was voor Jonathan Biabiany, die echter over schoot. Vijf minuten voor rust was de aanvaller wel trefzeker: hij kopte een afgemeten voorzet tegen de touwen.

Roma won in september 2011 voor het laatst bij Parma en leek dit keer dus opnieuw punten te verspelen. Twee minuten na de pauze kwamen de bezoekers echter al langszij: Alesssandro Florenzi knalde op aangeven van Miralem Pjanic binnen. Twintig minuten voor tijd stond Il Capitano op: na een fraai balletje van Strootman bleef Totti oog in oog met de doelman ijskoud: 1-2. Parma ging hierna op zoek naar de gelijkmaker, maar Strootman besliste de wedstrijd in Romeins voordeel. Nadat Gervinho werd neergehaald, legde de Oranje-international met succes aan vanaf elf meter: 1-3. Roma heeft net als Napoli nu negen punten na drie duels.