voetbalzone

‘United kan hem verhuren, maar hij is te goed om verhuurd te worden’

Daniel Cabot Kerkdijk18 sep 2016, 08:50
Laatst bijgewerkt: 18 sep 2016, 08:50
Advertentie
/

Glenn Hoddle maakt zich zorgen over de ontwikkeling van Marcus Rashford. De ex-bondscoach van Engeland vreest dat de achttienjarige aanvaller van Manchester United wellicht dezelfde kant op gaat als Ruben Loftus-Cheek. "Fans van Chelsea vertellen me vaak dat Ruben een groot talent is. En ja, het ziet er allemaal goed uit. Maar sinds zijn debuut op zijn achttiende hebben we niet veel meer van hem gehoord."

Loftus-Cheek speelde tot dusver 22 duels voor Chelsea, waarvan 10 als basiskracht. "Dat is voor ons amper genoeg om hem te kunnen beoordelen en voor hem niet goed om zich als voetballer te kunnen ontwikkelen. Dit seizoen heeft hij slechts één duel onder Antonio Conte gespeeld en dat was in de EFL Cup. In januari wordt hij 21 jaar. In een periode van drie jaar had hij 80 à 90 duels moeten spelen."

/

Hoddle zet vraagtekens bij de vooruitzichten van Rashford op Old Trafford. Speeltijd als een wedstrijd gelopen is, is niet hetzelfde als een basisplaats in een belangrijk duel. "Hij viel goed in tegen Manchester City en maakte als invaller ook de winnende tegen Hull City. Maar ik voorzie geen continuïteit in het eerste elftal. Ik denk dat hij blij mag zijn als hij op zijn 21e jaar honderd keer in de basis heeft gestaan. Die drie jaar zijn cruciaal voor een speler. Als je op de bank zit, leer je niks."

"Een paar keer per maand starten in de EFL Cup en de Europa League en vervolgens vier weken wachten op je volgende basisplaats, maakt je niet beter", zo benadrukt Hoddle, die bovendien aangeeft dat de tiener niet op zijn favoriete positie wordt ingezet. "Ik vind het geweldig dat Zlatan Ibrahimovic in de Premier League speelt. Zelfs op zijn 34e is hij nog een van de beste. Maar hij blokkeert nu de weg voor Rashford. Hij is een spits en moet op die positie spelen. In de EFL Cup en bij Engeland Onder-21 is niet voldoende."

/

Hoddle begrijpt ook dat José Mourinho voor zekerheid kiest. "Gezien het systeem, vraagt Mourinho veel defensieve arbeid van zijn spelers. Je kan dat niet vragen van een achttienjarige die niet op zijn natuurlijke positie speelt. En Mourinho is geen trainer die van jonge voetballers houdt. Hij wordt betaald om Manchester United in de Champions League te krijgen en eventueel de landstitel te winnen. Het inpassen van jeugd is leuk, maar in het hedendaagse voetbal tegenwoordig niet of minder realiseerbaar. Hij zal heus niet vijf jaar bij de club zitten. Dus waarom zou hij het risico nemen?"

"Ik weet zeker dat de club inziet wat voor gevolgen het kan hebben als Rashford stilstaat", besluit Hoddle. "Ze kunnen hem verhuren, net als Chelsea met Loftus-Cheek heeft gedaan. Maar hij is iets te goed om verhuurd te worden. Ze willen hem toch niet kwijt, voor het geval dat. Maar dat is niet goed voor zijn ontwikkeling. Ik hoop dat ik het fout heb en Rashford dit seizoen dertig keer in de basis staat. Mijn gevoel zegt me dat hij dat niet gaat halen en in dat geval zet hij een stap terug."

Bezig met laden …