voetbalzone

Update: Afrikanen benaderen FIFA voor beter wereldrecord dan Messi

Erik van Dam13 dec 2012, 16:48
Laatst bijgewerkt: 13 dec 2012, 16:48
Advertentie
/

Lionel Messi vestigde zondagavond een wereldrecord door zijn totaal aantal doelpunten in 2012 op te voeren tot 86. Hij verbeterde daarmee de 85 doelpunten die de Duitser Gerd Müller maakte in 1972, maar in Afrika claimt men dat Messi eigenlijk helemaal geen recordhouder hoort te zijn. De Zambiaanse oud-spits Godfrey Chitalu zou begin jaren zeventig namelijk 107 goals gemaakt hebben in één jaar.

Chitalu maakte volgens de Afrikaanse pers in 1972, het jaar waarin Müller alles kort en klein schoot, het recordaantal goals voor zijn club Kabwe Warriors en het Zambiaanse nationale elftal. Later was hij bondscoach van Zambia en in 1993 kwam hij op tragische wijze om het leven bij een vliegtuigcrash.

De Madrileense pers geeft de Afrikaanse claim veel aandacht, dinsdag: in Catalonië minder. Er wordt met enige scepsis naar de bewering gekeken, omdat in het Afrikaanse voetbal wat minder zorgvuldig met statistieken wordt omgesprongen dan in Europa.

Update 13 december 17.48 uur - Afrikanen benaderen FIFA voor beter wereldrecord dan Messi
De Zambiaanse voetbalbond maakt officieel werk van het wereldrecord dat zij toeschrijven aan Godfrey Chitalu. De voormalig aanvaller zou in 1972 liefst 107 doelpunten in een jaar tijd hebben gemaakt, meer dus dan Lionel Messi. "We willen duidelijk maken dat het geen kwestie van authenticiteit is, of om te kijken of hij ze wel echt gemaakt heeft. De vraag is waarom Chitalu nooit de officiële erkenning heeft gekregen, daar kijken we nu naar", laat woordvoerder Eric Mwanza weten aan BBC Sport. De bond wil de FIFA benaderen om samen te kijken waar het in de jaren zeventig misging.

Bezig met laden …