voetbalzone

Update: Ajax Cape Town streept naam De Haan van kandidatenlijst

Peter Nusselder16 okt 2012, 17:30
Laatst bijgewerkt: 16 okt 2012, 17:30
Advertentie

Foppe de Haan was tussen 2009 en 2011 twee seizoenen lang de trainer van Ajax Cape Town, en na het ontslag van landgenoot Maarten Stekelenburg wordt de Friese oefenmeester opnieuw genoemd bij de Zuid-Afrikaanse club. De Haan staat niet onwelwillend tegenover een terugkeer.

/

De komende maand heeft de ervaren coach nog andere verplichtingen, maar daarna zou hij best weer op interim-basis aan de slag willen in Kaapstad. De Haan is echter wel kritisch op de clubleiding, en niet alleen vanwege het ontslag van Stekelenburg. “Ajax Cape Town heeft een heel goede opleiding, maar ze doen er niets mee”, vertelt hij aan Sp!ts. “Kijk, dat ze Thulani Serero naar Amsterdam lieten gaan was logisch. Hij heeft uitzonderlijke kwaliteiten.”

“Een aantal andere talenten hadden ze moeten houden, maar dat is helaas niet gebeurd”, vervolgt de trainer. “Het is nu een soort handelshuis geworden. Als je een vaste kern hebt kunnen jeugdspelers eerder doorstromen en opgenomen worden in een stabiele ploeg”, legt de 69-jarige Fries uit. “Dan groeit de kans op een kampioenschap enorm. Dat heb ik ze in mijn periode ook al verteld, maar daar is blijkbaar niets mee gedaan”, aldus De Haan.

Update 15 oktober 15.08 uur - De Haan bevestigt gesprekken met Zuid-Afrikaanse tak van Ajax
Foppe de Haan bevestigt tegenover NUsport dat hij kandidaat is om de nieuwe hoofdtrainer van Ajax Cape Town te worden. De Haan was in het verleden ook al coach van de Zuid-Afrikaanse club; in 2009/10 werd hij tweede in de competitie. “Ja, we hebben gesproken. Aan de omgeving zal het niet liggen, het is prachtig wonen daar", zegt De Haan. "Maar de vraag is: welke tijdspanne? Ik heb nog een aantal afspraken staan hier in Nederland die ik niet wil afzeggen. Daar moeten we uit zien te komen. Misschien dat ik tussendoor terugga naar Nederland, of korter blijf. Ik heb in ieder geval gezegd wat ik wil en is nu het aan Ajax Cape Town. Verder is er radiostilte.”

Update 16 oktober 17.31 uur - Ajax Cape Town streept naam De Haan van kandidatenlijst
Foppe de Haan zal niet terugkeren bij Ajax Cape Town. De oefenmeester was bereid de club te helpen na het ontslag van Maarten Stekelenburg, maar kon niet garanderen het gehele seizoen af te maken. “Het is in het belang van de club om de hoofdtrainer voor een langere periode te benoemen”, laat directeur George Comitis weten aan Voetbal International. “De directie vond het te riskant en wilde niet op zoek gaan naar een eventuele derde coach in een seizoen.”

Bezig met laden …