voetbalzone

Update: Charleroi bluft niet en spant arbitragezaak aan tegen KBVB

Bart Kruyt26 jan 2010, 20:00
Laatst bijgewerkt: 26 jan 2010, 20:00
Advertentie

Charleroi overweegt om een rechtszaak aan te spannen tegen de KBVB. De Belgische club kreeg enkele toegevingen van bondsvoorzitter François De Keersmaecker, zodat Charleroi mee zou werken aan een oplossing voor het veelbesproken bekerduel tussen Anderlecht en Cercle Brugge. Maandag werden die gunstmaatregelen echter ingetrokken.

Het bekerduel tussen Anderlecht en Cercle Brugge, dat wegens problemen met de kalender in één duel zou worden gespeeld, wordt uiteindelijk toch over twee duels gespeeld. De KBVB diende daarvoor wel de competitiewedstrijd van Cercle tegen Charleroi uit te stellen. Om het akkoord van Charleroi krijgen, zou De Keersmaecker de Waalse club een aantal gunstmaatregelen hebben verleend en daarbij de bondsregels hebben overtreden.

Zo zouden onder meer alle boetes van Charleroi aan de KBVB kwijtgescholden zijn en mag Paul Taylor toch van Anderlecht worden gehuurd. Tevens mag Mahamadou Habibou opgesteld worden tegen Standard Luik hoewel hij aanvankelijk geschorst was en de oorspronkelijk niet speelgerechtigde nieuwkomer Ederson opgesteld worden tegen Cercle als de wedstrijd later wordt ingehaald. Het Uitvoerend Comité besloot maandag echter om alle toegevingen terug te trekken, omdat De Keersmaecker onjuist had gehandeld.

Dit is dan weer tegen het zere been van Charleroi-manager Mogi Bayat, die het er niet bij laat zitten. “Ik ben niet echt verrast", reageerde hij tegenover RTBF. "Ik moest de toegevingen van de bond officieel op papier krijgen en dat is niet gebeurd, dus zag ik dit aankomen. Het is duidelijk dat dit niet kan, de afspraken moeten worden nageleefd. Dit toont ook nog maar eens aan hoe hypocriet het Belgische voetbal is, terwijl Charleroi altijd correct is geweest. En de mensen van de bond die dit ongedaan hebben gemaakt, kunnen beter ontslag nemen."

De Keersmaecker geeft inmiddels toe dat er een fout is gemaakt. “Het Uitvoerend Comité heeft moeten vaststellen dat we de foute beslissing genomen hebben en daarom hebben we die beslissing nu hervormd”, aldus de bondsvoorzitter in Extra Time. “Die beslissing is te snel en onder tijdsdruk genomen en dat was fout, dat erken ik. Nu is die fout rechtgezet. De voorwaarden die Charleroi verkregen had, worden geschrapt en de kalendercommissie moet een nieuwe datum vinden voor het duel tussen Cercle en Charleroi.”

Update 21:00 uur - Charleroi voegt daad bij woord en stapt naar rechtszaal
Charleroi heeft besloten om naar de rechter te stappen omdat de KBVB de afspraken over de uitgestelde competitiewedstrijd Cercle Brugge-Charleroi niet nakomt. Dat heeft manager Mogi Bayat dinsdagavond laten weten in het journaal van RTL TVi. Het is nog niet bekend wanneer de zaak voorkomt.

Bezig met laden …