voetbalzone

Update: Flamengo komt terug op 'wereldrecord' Zico en feliciteert Messi

Daniel Cabot Kerkdijk13 dec 2012, 11:50
Laatst bijgewerkt: 13 dec 2012, 11:50
Advertentie
/

Flamengo beweert dat niet Lionel Messi, maar Zico nog altijd de meeste treffers in een kalenderjaar achter zijn naam heeft staan. Volgens de Braziliaanse club scoorde de voormalig aanvaller in 1979 liefst 89 keer. Flamengo is van plan om een dezer dagen bij de wereldvoetbalbond FIFA aan te kloppen.

Dat is een keer vaker dan Lionel Messi, die woensdag in het bekerduel met Córdoba (0-2 winst) zijn totaal op 88 in 2012 bracht. Zico zou 81 keer voor Flamengo hebben gescoord. Hij was zeven keer succesvol voor de nationale ploeg en scoorde ook nog een keer tijdens een benefietduel.

"Zico had zeker vaker dan 100 keer gescoord als hij dat jaar niet een paar maanden geblesseerd was geweest'', zegt Bruno Lucena, de clubhistoricus van Flamengo. Messi schoot afgelopen zondag het record van Gerd Müller (85 doelpunten) uit de boeken. De Duitser scoorde 85 keer in 1972. Volgens Flamengo was Müller echter sinds 1979 al geen recordhouder meer.

Chitalu
Volgens Afrikaanse media is Godfrey Chitalu de absolute recordhouder. De Zambiaanse spits die uitkwam voor de Kabwe Warriors in eigen land en het nationale team van Zambia maakte in 1972 naar verluidt liefst 107 doelpunten in één jaar. Het record van Chitalu, vijfvoudig Zambiaans voetballer van het jaar, is echter nooit erkend door wereldvoetbalbond FIFA.

De Zambiaanse voetbalbond is een onderzoek gestart in de eigen archieven om het record te bewijzen. "We hebben een speciaal team samengesteld om alle goals van Chitalu in 1972 na te gaan. Op deze manier kunnen we aan de Afrikaanse voetbalbond en de FIFA bewijzen dat het record toebehoort aan een Afrikaan, namelijk Godfrey Chitalu." Een woordvoerder van de FIFA zei te hebben gehoord van het vermeende record. "We zijn intern aan het kijken hoe het precies zit."

Update 13 december 12.50 uur - Flamengo komt terug op 'wereldrecord' Zico en feliciteert Messi
Flamengo zal niet protesteren tegen het doelpuntenrecord van Lionel Messi. De Braziliaanse voetbalclub claimde woensdag dat oud-speler Zico in 1979 vaker scoorde dan Messi dit kalenderjaar, maar komt daar een dag later op terug. Volgens clubhistoricus Bruno Lucena van Flamengo heeft Zico 33 jaar geleden 89 doelpunten gemaakt, maar daar zitten ook treffers in oefenduels bij. Die zijn bij Messi, die op 88 goals staat in 2012, niet meegerekend.

Bezig met laden …