voetbalzone

Update: 'Het spijt ons ontzettend dat we het land teleurgesteld hebben'

Bart Kruyt19 okt 2011, 19:11
Laatst bijgewerkt: 19 okt 2011, 19:11
Advertentie

In Zuid-Afrika is men zondag met een flinke kater wakker geworden. De WK-gastheer van vorig jaar speelde zaterdag gelijk tegen Sierra Leone en was ervan overtuigd dat dit voldoende was voor kwalificatie voor de Afrika Cup. De Zuid-Afrikanen bleken de regels echter niet goed door te hebben: Niger plaatste zich voor de eindronde, terwijl Zuid-Afrika volgend jaar thuis blijft.

/

Bij Bafana Bafana was men ervan overtuigd dat het doelsaldo aan het einde van de rit doorslaggevend zou zijn. Zuid-Afrika had voor zaterdag al een beter doelsaldo dan koploper Niger, dat één punt meer had en verloor bij Egypte. Toen duidelijk werd dat de lijstaanvoerder onderuit zou gaan (3-0), gooide coach Pitso Mosimane zijn tactiek om en probeerde hij een punt over de streep te trekken.

Mosimane kreeg zijn zin: Zuid-Afrika speelde gelijk tegen Sierra Leone, waarna een groot feest op het veld uitbarstte. Op de nationale televisie feliciteerde bondsvoorzitter Kirsten Nematandani het nationale elftal, maar even later werd duidelijk dat Zuid-Afrika zich helemaal niet geplaatst had. Er moest immers niet naar het doelsaldo, maar naar het onderlinge resultaat worden gekeken. En dat sprak in het voordeel van Niger.

“Ik ben erg teleurgesteld en heb het gevoel dat ik heb gefaald”, zei Mosimane, die waarschijnlijk op zal stappen als bondscoach. “Dachten jullie nou echt dat ik een spits voor een middenvelder zou wisselen als ik wist dat we nog een doelpunt nodig hadden? Het Afrikaanse voetbal is een jungle. In Europa en Zuid-Amerika is alles duidelijk, maar hier is het erg lastig voetballen.” De Zuid-Afrikaanse bond heeft reeds aangekondigd een officiële klacht in te dienen bij de Afrikaanse voetbalbond CAF.

Update 19 oktober 19:11 uur - 'Het spijt ons ontzettend dat we het land teleurgesteld hebben'
Het bestuur van de Zuid-Afrikaanse bond heeft woensdag haar excuses aangeboden voor de amateuristische fout, die het nationale elftal plaatsing voor de Afrika Cup in 2012 kostte. De WK-gastheer van vorig jaar speelde zaterdag gelijk tegen Sierra Leone en was ervan overtuigd dat dit voldoende was voor kwalificatie voor de Afrika Cup. De Zuid-Afrikanen bleken de regels echter niet goed door te hebben: Niger plaatste zich voor de eindronde, terwijl Zuid-Afrika volgend jaar thuis blijft. Het onderlinge resultaat is namelijk belangrijker.

"Het spijt ons ontzettend dat we het land teleurgesteld hebben", zegt bondsvoorzitter Kirsten Nematandani, die op televisie het nationale elftal van harte feliciteerde. Zij benadrukt dat zittend bondscoach Pitso Misomane niet uit zijn functie ontheven wordt, nu kwalificatie voor de Afrika Cup onhaalbaar is geworden. Mitsomane gooide zijn tactiek om, zodat er een punt behaald kon worden. Vol voor de winst gaan was achteraf de enige juiste keuze geweest.


Bezig met laden …