voetbalzone

Update: Internationals en KNVB akkoord over commerciële regeling

Gijs Freriks18 sep 2013, 10:00
Laatst bijgewerkt: 18 sep 2013, 10:00
Advertentie
/

Een meningsverschil over de verdeling van de commerciële inkomsten van de spelers heeft volgens Voetbal International een wig gedreven in het Nederlands elftal. In de aanloop naar de interland tegen Andorra (0-2 winst) hakte bondscoach Louis van Gaal de knoop door over de kwestie. Momenteel wordt vijftig procent van alle individuele commerciële revenuen van de spelers in de gezamenlijke spelerspot gestopt.

Daar zijn Wesley Sneijder, Dirk Kuyt en Kevin Strootman, drie voormalige leden van de spelersraad, het niet mee eens. In de tijd van de voorbereiding op het EK van vorig jaar zomer in Polen en Oekraïne werd besloten dat de spelers tachtig procent van de verdiensten voor henzelf mochten houden. Sneijder, Kuyt en Strootman zijn van mening dat de commerciële deals een gevolg zijn van de prestatie en de persoonlijkheid van een speler en willen die 'tachtig-twintig-deal' handhaven.

Het drietal stelt wel dat er voor het individuele gebruik van wel of geen Oranje-shirt een aangepaste verdeling tussen de spelers en de KNVB zou kunnen komen. Voorheen kregen de spelers zonder het Oranje-shirt te gebruiken honderd procent van de inkomsten. Sneijder, Kuyt en Strootman willen dus procentueel meer geld voor de individuele speler en minder naar de algemene spelerspot. Zij zijn het dan ook niet eens met de vijftig-vijftig-deal die nu door Van Gaal is bewerkstelligd.

Update 18 september 10.00 uur - Internationals en KNVB akkoord over commerciële regeling
Ruim voor de start van het WK is er toch een akkoord bereikt tussen de KNVB en de spelers van het Nederlands elftal over een nieuwe commerciële regeling. "De spelers hebben unaniem ingestemd met de regeling. We zijn verheugd dat ook persoonlijke overeenkomsten nu tot de collectieve afspraken behoren", laat de bond weten aan het Algemeen Dagblad. Wat er precies is afgesproken is niet helemaal bekend, maar er hoeft dus niet langer gediscussieerd te worden.