voetbalzone

Update: KNVB: ‘Dan moet de FIFA het WK aan een ander land geven’

Peter Nusselder02 jun 2014, 14:10
Laatst bijgewerkt: 02 jun 2014, 14:10
Advertentie

Vrijwel iedereen is ervan overtuigd dat omkoping een grote rol heeft gespeeld in de toewijzing van het WK van 2022 aan Qatar, nadat de Sunday Times daar een onthullend artikel publiceerde. Ronald de Boer, die als ambassadeur voor het oliestaatje fungeerde toen Qatar met het WK-bid bezig was, blijft niettemin volhouden dat de organisatie op een rechtmatige manier naar het Midden-Oosten is gegaan.

voetbalzone

“In mijn ogen hebben ze het bid eerlijk gewonnen”, vertelt de oud-voetballer, die zijn carrière afsloot bij Al-Shamal, aan de NOS. Thomas Kistner, schrijver van het boek ‘FIFA Maffia, de smerige praktijk van de voetbalwereld’, denkt evenwel dat de berichten over omkoping ertoe zullen leiden dat het WK over acht jaar toch niet in Qatar zal plaatsvinden. Volgens de Duitser gaat FIFA-voorzitter Joseph Blatter daar persoonlijk voor proberen te zorgen.

Kistner verwacht dat de Zwitserse bestuurder op die manier zal trachten zijn eigen naam te zuiveren. “Deze 78-jarige man is opnieuw kandidaat voor het FIFA-presidentschap. Qatar het WK afnemen, zou een soort van cadeau zijn aan de wereld. Blatter kan dan zeggen: ik ben de man die de boel schoonveegt. We kijken naar een oplossing voor het WK van 2022, want dit was geen zuivere koffie.”

Update 14.10 uur - KNVB: ‘Dan moet de FIFA het WK aan een ander land geven’
De Britse krant The Sunday Times pakte groot uit met berichtgeving dat de organisatie van het WK van 2022 in Qatar ‘gekocht’ zou zijn. Via de officiële kanalen komt de Nederlandse voetbalbond KNVB nu ook met een reactie. De bond heeft in een eerder stadium al aangegeven dat de keuze voor Qatar heroverwogen moet worden vanwege het klimaat en de gewijzigde opzet. “Mocht de recente berichtgeving juist zijn, dan is er geen twijfel mogelijk: FIFA moet een ander land het WK van 2022 laten organiseren. De integriteit van onze competities en voetbaltoernooien is van het grootste belang voor onze sport. Elke suggestie of vermoeden van fraude of manipulatie is schadelijk voor het voetbal”, meldt de KNVB nu ook nog eens in een statement.

Bezig met laden …