voetbalzone

Update: Kroatisch international krijgt boete voor 'aanzetten tot rassenhaat'

Bart Kruyt21 nov 2013, 20:54
Laatst bijgewerkt: 21 nov 2013, 20:54
Advertentie

Kroatië plaatste zich dinsdagavond ten koste van IJsland voor het WK, maar toch was het niet enkel hosanna bij de ploeg van Niko Kovac. Mario Mandzukic kreeg een rode kaart en dreigt de eerste duels in Brazilië te moeten missen, terwijl Josip Simunic in opspraak is geraakt wegens een fascistische strijdkreet. De FIFA is een onderzoek geopend naar het gedrag van Simunic.

/

Na de overwinning op IJsland riep de 35-jarige verdediger 'Za Dom' naar de supporters, 'Voor het vaderland'. Uit duizenden kelen klonk het vervolgens 'Spremni', oftewel 'Paraat!'. Deze tekst werd gedurende de Tweede Wereldoorlog veelvuldig gebruikt door de Ustašabeweging, een Kroatische nationalistische en antisemitische organisatie. De FIFA overweegt om actie te ondernemen, maar Simunic heeft aangegeven 'totaal geen spijt' te hebben van zijn actie: "Ik ben gewoon trots op mijn vaderland", zei hij.

Kroatië moet niet alleen vrezen voor een vervelende straf voor Simunic, maar ook voor Mandzukic. De spits werd door Björn Kuipers weggestuurd na een grove overtreding en zal in ieder geval voor een duel geschorst worden. Die straf kan Mandzukic pas uitzitten op het WK, maar het valt niet uit te sluiten dat de spits voor meer wedstrijden uitgesloten zal worden. "Ik kan me niet voorstellen dat hij voor meer dan twee duels wordt geschorst", zei Kovac. "Wat er ook zal gaan gebeuren, Mandzukic maakt waarschijnlijk gewoon deel uit van onze selectie in Brazilië." Bij het EK van 2012 miste Wayne Rooney de eerste twee duels van Engeland, na een rode kaart tegen Montenegro.

Update 21 november 21.54 uur - Kroatisch international krijgt boete voor 'aanzetten tot rassenhaat'
Of de FIFA nog gaat optreden is nog onbekend, maar in Kroatië is hij in ieder geval al gestraft voor de woorden die hij in de microfoon riep na de kwalificatie voor het WK. De verdediger heeft een boete van 3270 euro ontvangen wegens het aanzetten tot rassenhaat, zo weet het ANP. Dat is het hoogst mogelijke bedrag dat justitie voor een dergelijk vergrijp bij sportwedstrijden kan opleggen in Kroatië.

Bezig met laden …