voetbalzone

Update: Mogelijk twee jaar geschorste Deco doet beroep op advocaten

Erik van Dam04 mei 2013, 09:45
Laatst bijgewerkt: 04 mei 2013, 09:45
Advertentie
/

Anderson Luís de Souza, beter bekend onder zijn voetbalnaam Deco, is betrapt op het gebruik van doping. De 35-jarige middenvelder bouwt zijn carrière af in Brazilië en speelt daar nu voor het derde seizoen op rij in dienst van Fluminense. Mogelijk hangt hem nu een schorsing boven het hoofd; hij testte positief op het gebruik van het verboden middel furosemide.

Dat is een vochtafdrijvend middel dat ook wordt gebruikt om andere dopingproducten te maskeren. Deco zelf geeft aan onschuldig te zijn; volgens de oud-international van Portugal komt de positieve test door vervuilde vitaminesupplementen. Vrijdag zijn de resultaten van de zogeheten B-staal bekend; tot die tijd doet zijn club Fluminense geen mededelingen over de zaak.

Deco startte zijn profloopbaan eind jaren negentig, maar brak aan het begin van dit millennium pas echt door in dienst van FC Porto. Hij won in 2004 de Champions League met de club en trok vervolgens naar Barcelona. Met de Catalanen won hij de Europese hoofdprijs twee jaar later nog eens, net als twee Spaanse landstitels. Deco’s laatste grote club in Europa was Chelsea, dat hij van 2008 tot 2010 diende.

Update 1 mei 15.05 uur - 'Deco wil zijn imago beschermen en een schorsing ontlopen'
Deco gaat er alles aan doen om te bewijzen dat hij geen verboden middelen heeft gebruikt. "Zijn eerste zorg is nu om zijn imago te beschermen en een schorsing te ontlopen", zegt Felleger Ahaz, een woordvoerder van de middenvelder. "Hij neemt al geruime tijd vitaminesupplementen en daar moet iets mee mis zijn gegaan. Deco zal aan alle onderzoeken die nodig zijn meewerken."

Update 4 mei 09.45 uur - Mogelijk twee jaar geschorste Deco doet beroep op advocaten
Ook de B-staal van een urinestaal van Deco wijst op het gebruik van furosemide, een middel dat doping kan maskeren. De 35-jarige spelmaker van Fluminense wacht nu een automatische schorsing van een maand. Als Deco echter ook door de Braziliaanse dopingautoriteit schuldig wordt bevonden, wacht hem een schorsing van maximaal twee jaar. Deco heeft inmiddels een team van advocaten ingeschakeld.

Bezig met laden …