voetbalzone

Update: 'Niet zo dat we koste wat kost een Nederlander willen aanstellen'

Erik van Dam22 nov 2011, 11:36
Laatst bijgewerkt: 22 nov 2011, 11:36
Advertentie

Ton Caanen moet op zoek naar nieuw emplooi. De 45-jarige trainer uit Geleen vertrok in de zomer van 2010 naar Cyprus om AEK Larnaca onder zijn hoede te nemen. Bij die club was Jordi Cruijff, de zoon van Johan, even tevoren ingestapt als directeur. Zondagavond maakt AEK Larnaca echter middels een statement op de officiële clubwebsite kenbaar dat Caanen de laan is uitgestuurd.

/

Het debuutseizoen van Cruijff en Caanen op Cyprus verliep naar wens. Mede dankzij de komst van diverse spelers uit de Eredivisie (Andres Oper, Edwin Linssen, Gregoor van Dijk, Danny Schenkel en Kevin Hofland) slaagde de club erin als vierde te eindigen in de nationale A Katigoria. Voor aanvang van dit seizoen kwamen er opnieuw versterkingen vanuit Nederland over.

Dit keer trok het Nederlandse duo Tim de Cler en Gonzalo García aan van Feyenoord en FC Groningen. Gezien de vierde plaats van het seizoen ervoor mocht Larnaca meedoen aan de voorronden van de Europa League; daar speelde het zich knap doorheen. In het hoofdtoernooi verloopt het echter minder vlekkeloos. AEK verloor van Maccabi Haïfa en Schalke 04 en pakte één punt tegen zowel de Duitsers als Steaua Boekarest. Teleurstellender dan dat zijn echter de prestaties in de competitie.

Daarin staat AEK Larnaca namelijk slechts achtste. Zaterdagavond speelde het team van Caanen nog doelpuntloos gelijk tegen AEL; het bleek de directe aanleiding te zijn voor Cruijff om zijn landgenoot weg te sturen. In het statement laat Larnaca weten dat het Caanen zeer erkentelijk is voor zijn bijdrage aan de club. Men noemt hem 'zonder twijfel de beste trainer in de clubgeschiedenis'.

In een reactie aan Voetbal International laat Cruijff zondagavond weten dat de keuze om Caanen te laten gaan een zware was. "Het is allemaal nog erg vers. Maar voor mij is dit een heel pijnlijke en emotionele beslissing. Tweeënhalf jaar hebben Ton en ik geweldig samengewerkt Eerst een seizoen op Malta, vervolgens hier bij AEK Larnaca. Dat maakt de beslissing van de club, dus ook míjn beslissing, heel moeilijk. Want we mogen niet vergeten dat hij een groot aandeel heeft gehad in de groei van deze club.”

Update 22 november 12:36 uur - 'Niet zo dat we koste wat kost een Nederlander willen aanstellen'
Jordi Cruijff is druk bezig met het zoeken van een opvolger voor Ton Caanen, die afgelopen weekend op straat werd gezet bij AEK Larnaca. Jan van Dijk wordt genoemd als kandidaat, maar Cruijff zegt nog geen beslissing te hebben genomen: "We zijn nog op zoek en het is niet zo dat we koste wat kost een Nederlandse trainer willen aanstellen", zegt hij in De Telegraaf.

Lees hier een interview van Voetbalzone met Jordi Cruijff in juli van dit jaar

Bezig met laden …