voetbalzone

Update: Oekraïne raakt na Shevchenko tweede ervaren aanvaller kwijt

Erik van Dam20 jun 2012, 12:50
Laatst bijgewerkt: 20 jun 2012, 12:50
Advertentie

Andriy Shevchenko bevestigde dinsdagavond wat hij voor het EK al aankondigde: hij stopt als international. De 35-jarige spits kwam tegen Engeland (1-0 verlies) in de tweede helft als invaller binnen de lijnen, maar wist het tij niet meer te keren voor Oekraïne. Het EK in eigen land houdt in de groepsfase al op voor de Oekraïners en Sheva houdt het nu voor gezien.

/

Hij speelde, sinds zijn debuut in 1995, liefst 111 interlands en maakte 48 treffers. Op de ranglijst met vaakst dienende internationals staat hij tweede achter Anatoliy Tymoshchuk; die speelde al 119 interlands. Een record dat waarschijnlijk nog vele jaren zal blijven staan is zijn doelpuntenrecord. Met bijna vijftig goals is Shevchenko de absolute alleenheerser namens Oekraïne. De nummer op de lijst is oud-aanvalspartner Sergei Rebrov, met vijftien treffers.

Op een gedeelde derde plaats staan de nog actieve internationals Sergiy Nazarenko en Oleg Gusev, met ieder twaalf goals. Shevchenko beleefde vele waardevolle momenten met Oekraïne en diende zijn land op het WK 2006 en EK 2012. Op beide toernooien maakte hij twee doelpunten; in 2006 een tegen Saudi-Arabië en Tunesië en deze maand tegen Zweden.

Update 20 juni 12:50 uur - Oekraïne raakt na Shevchenko tweede ervaren aanvaller kwijt
Niet alleen Andriy Shevchenko, maar ook Andriy Voronin gaat niet meer door als international van Oekraïne. De 32-jarige aanvaller speelde sinds 2002 in totaal 74 interlands en scoorde daarin acht maal. Op het voor Oekraïne afgelopen EK begon Voronin in de basis tegen Zweden en Frankrijk. "Ik had die beslissing al eerder genomen", zegt de aanvaller van Dynamo Moskou tegen Sports. "Ik wil me op mijn carrière bij mijn club concentreren. Ik ben niet meer van de jongste en kan beide rollen niet meer combineren."

Bezig met laden …