voetbalzone

Update: Ook Hashemian stopt als international Iran

08 jul 2009, 13:46
Laatst bijgewerkt: 08 jul 2009, 13:46
Advertentie
Mehdi Mahdavikia hoeft genoeg van de grillen van de regering in zijn vaderland Iran, en heeft om die reden besloten niet meer voor de nationale ploeg uit te komen. De speler van Eintracht Frankfurt was één van de spelers die onlangs zijn sympathie voor de oppositie van de regering van president Mahmoud Ahmadinejad kenbaar maakte. Dat kwam hem, evenals enkele ploeggenoten, duur te staan.



Mehdi Mahdavikia protesteerde evenals Ali Karimi, Hosein Ka'abi en Vahid Hashemian tegen de 'herverkiezing' van Ahmadinejad. Met de actie (het dragen van een groene armband) verklaarden de spelers zich solidair met de ‘gematigde’ presidentskandidaat Mir Hossein Mousavi, die de kleur groen in zijn campagne gebruikte. De FIFA verbiedt politieke statements en eiste dat de spelers tijdens de rust hun band afdeden.

Na afloop zouden de spelers voor het leven zijn geschorst door de regering, een bericht dat later door een woordvoerder weer tegen werd gesproken. Desondanks speelt de 31-jarige Mahdavikia in de toekomst niet meer in het nationale tricot. “Wij, spelers van de Iraanse nationale ploeg, hebben altijd alles gegeven voor ons land. Daar heeft nooit een financiële tegenprestatie tegenover gestaan. De oordelen over ons zijn dan ook absurd”, verklaarde de aanvaller bij de bekendmaking van zijn afscheid.

Op zijn website meldt Mahdavikia dat het niet louter politieke redenen zijn waarom hij heeft besloten te stoppen als international. Volgens de oud-speler van Hamburger SV is het moment ook aangebroken om jongere talenten de kans te bieden. Met een nieuwe lichting moet het land zich dan gaan richten op het WK van 2014, nadat het eindtoernooi in 2010 niet werd bereikt. Overigens besloot de FIFA, ondanks dat het politieke uitingen verbiedt, niet over te gaan tot het opleggen van sancties aan het gewraakte Iranese viertal.

Update 13.40: Ook Hashemian houdt het voor gezien
In navolging van Mahdavikia heeft ok Vahid Hashemian besloten een eind te maken aan zijn loopbaan als international. De 32-jarige aanvaller van het Duitse VfL Bochum was goed voor dertien doelpunten in 50 wedstrijden voor Iran. Ook was hij speler van de ploeg die op het WK van 2006 acte de présence gaf.
Bezig met laden …