Update: Seedorf kan ongekend zware sanctie tegemoet zien na rood

Bart Kruyt28 mrt 2013, 18:30
Laatst bijgewerkt: 28 mrt 2013, 18:30

Clarence Seedorf heeft een merkwaardige wedstrijd achter de rug met Botafogo. In de groepswedstrijd van de Taça Rio tegen Madureira nam de Nederlander een assist en een doelpunt voor zijn rekening, waardoor hij erg belangrijk was voor zijn ploeg (1-2). Seedorf kreeg in de extra tijd echter ook een rode kaart te zien en in de eerste helft was er nog een vreemd moment, waarbij de middenvelder had aangelegd voor een strafschop, maar de penalty toch niet mocht nemen.

/

Scheidsrechter Philip Georg Bennett zorgde na ruim een halfuur spelen voor de nodige verbazing in het Estádio Conselheiro Galvão. Na een pass van Seedorf werd Rafael Marques neergehaald door Fernando, waarna de bal op de stip ging. Seedorf zou de strafschop gaan nemen, maar toen hij klaar stond voor zijn aanloop, haalde Bennett de bal plotseling op en mocht de penalty niet meer genomen worden. Seedorf had even daarvoor namelijk buitenspel gestaan en Madureira kreeg zodoende een vrije trap, in plaats van een strafschop tegen.

De thuisploeg kwam zodoende met de schrik vrij, maar kort voor rust kwam Botafogo alsnog op 0-1. De vrije trap van Seedorf werd binnengekopt door Doria, waardoor de gasten met een goed gevoel de kleedkamer in gingen. Via Jean kwam Madureira in de tweede helft weer langszij, maar dankzij Seedorf pakte Botafogo toch de drie punten. Na een goede pass van Lucas schoot Rafael Marques nog op de vijandelijke keeper, maar Seedorf kon hierna de rebound binnentikken.

Kort voor het einde kwam Madureira nog met tien man te staan, wegens een rode kaart voor Rodrigo na een vervelende trap, maar ook Botafogo eindigde de wedstrijd niet met elf man. In blessuretijd kreeg Seedorf een discussie met Bennett, wat de Nederlander op een gele kaart kwam te staan. Seedorf wilde zich vervolgens laten wisselen, maar Bennett was van mening dat de middenvelder tijd zat te rekken bij een inworp. De pas 27-jarige arbiter wilde dat Seedorf nog in zou gooien, maar toen hij naar de kant liep om zich te laten wisselen, trok Bennett de tweede gele kaart.

Seedorf kreeg zodoende zijn tweede rode kaart ooit in zijn loopbaan (de middenvelder werd als speler van AC Milan ook al eens van het veld gestuurd), maar de overwinning van Botafogo kwam niet meer in gevaar. De ploeg staat nu op zes punten uit twee wedstrijden, evenals Volta Redonda. De eerste twee ploegen uit Groep A, die bestaat uit vier teams, plaatsen zich voor de halve finale van de Taça Rio. Botafogo won onlangs al de Taça Guanabra en als het ook de Taça Rio wint, mag het zich algeheel staatskampioen van Rio de Janeiro noemen.

Update 28 maart 19.30 uur - Seedorf kan ongekend zware sanctie tegemoet zien na rode kaart
Clarence Seedorf wordt mogelijk twaalf wedstrijden geschorst. De tuchtcommissie van de Braziliaanse voetbalbond legt de Nederlander onethisch gedrag en aan gebrek aan respect ten aanzien van de arbitrale leiding ten laste. De middenvelder van Botafogo kreeg in het duel met Madureira een gele kaart na een discussie met de leidsman van dienst, Philip Georg Bennet, en wilde zich vervolgens laten wisselen. Bennett eiste echter dat Seedorf voor zijn vervanging een inworp zou nemen, waar de speler geen gehoor aan gaf. Daarvoor kreeg hij een tweede gele kaart. De straf is nog niet definitief. Het bestuur van Botafogo heeft meerdere advocaten in de arm genomen om te voorkomen dat de Nederlander voor twaalf wedstrijden wordt geschorst in de Braziliaanse competitie.