voetbalzone

Update: Welshe bond staat achter herinvoering Brits toernooi

Erik van Dam12 jan 2011, 14:58
Laatst bijgewerkt: 12 jan 2011, 14:58
Advertentie

In de toekomst komt er mogelijk een oud toernooi opnieuw op de speelkalender; de Home Nations Cup. Tussen 1883 en 1983 werd dat toernooi georganiseerd in Groot-Brittannië. Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland namen er jarenlang aan deel, maar bijna dertig jaar geleden werd besloten niet meer door te gaan met de strijd. In Engeland denkt men aan een terugkeer.

Autoproducent Vauxhall, die dinsdag waarschijnlijk een megadeal met de Engelse bond (FA) aan zal kondigen, is de drijvende kracht achter de terugkeer van de Home Nations Cup. Het bedrijf zou graag de strijd weer in het leven roepen, liever vandaag dan morgen. De FA heeft er al gesprekken over gevoerd, maar zou willen wachten tot ná Euro 2012 met een nieuw toernooi.

In de geschiedenis werd het toernooi, op de oorlogsjaren en een jaar waarin er politieke onrust heerste in Noord-Ierland, ieder jaar afgewerkt. Meerdere keren wonnen twee of drie landen samen het toernooi, omdat zij gelijk eindigden. Engeland schreef de strijd in totaal 54 keer op haar naam, tot de Britse clash in 1984 werd afgeschaft. Schotland was 41 keer de sterkste, Wales mocht twaalf keer de prijs meenemen en Noord-Ierland eindigde acht keer als beste.

Update 14:08 – FA wil wel Britse wedstrijden, maar geen terugkerend toernooi
De plannen die maandag al naar buiten kwamen, zijn een dag later deels door de FA bevestigd: de Engelse voetbalbond is weliswaar niet voornemens om het Britse landentoernooi nieuw leven in te blazen, zo meldt The Guardian dinsdag, maar vindt het wel een goed idee om een reeks oefenduels in te plannen tegen Schotland, Wales en Noord-Ierland.

“We zijn in gesprek met de bonden om een soort afvalrace te organiseren”, laat de secretaris-generaal van de FA, Alex Horne, ter verduidelijking weten. “Dan hebben we het wat mij betreft over een serie wedstrijden in 2013, ter ere van ons 150-jarig bestaan.” De andere drie landenteams spelen volgende maand samen met Ierland al een onderling toernooi in Dublin.

Update 15:58 uur - Welshe bond staat achter herinvoering Brits toernooi
De plannen om een toernooi voor Britse ploegen, op welke wijze dan ook, nieuw leven in te blazen, worden toegejuicht door de voetbalbond van Wales (FAW). Bij monde van algemeen directeur Jonathan Ford wordt ook de nationale ploeg van Engeland welkom geheten. De Engelsen gaven een dag eerder aan weinig te zien in een terugkeer van het zogeheten Home International Tournament, dat tot 1984 jaarlijks op de kalender stond.

Zij staan echter niet onwelwillend tegenover een serie wedstrijden in de zomer van 2013, als de FA 150 jaar bestaat. Dit jaar nemen Wales, Noord-Ierland, Schotland en Ierland het al tegen elkaar op in de 'Carling Nations Cup'. “Ik kan bevestigen dat er oriënterende gesprekken hebben plaatsgevonden”, laat Ford weten in de Britse media, “over hoe een toernooi er in 2013 uit zou kunnen zien."

"Namens de FAW kan ik melden dat wij ook graag mee zouden doen als Engeland besluit om deel te nemen. Ik weet nog niet precies hoe dat in de praktijk zou gaan, maar daar praten we nu over. Maar de FA bestaat dan 150 jaar, dus het moet een feestelijk toernooi worden.”

Bezig met laden …