Uruguay klopt Ghana en strijdt zonder Suárez om finaleplek

Daniel Cabot Kerkdijk02 jul 2010, 23:20
Laatst bijgewerkt: 02 jul 2010, 23:20
/

Uruguay is aanstaande dinsdag de tegenstander van Oranje in de eerste halve finale van het WK. De Zuid-Amerikanen wonnen in de kwartfinale na strafschoppen van Ghana. Na 120 minuten stond het 1-1. In de slotminuut van de verlenging ontving Luis Suárez rood wegens hands en miste Asamoah Gyan de daaropvolgende penalty. Het bleek een dure misser. Sebastián Abreu zorgde in de strafschoppenreeks voor de beslissing.

Uruguay won het WK zowel in 1930 als 1950, maar voegde zich veertig jaar geleden voor de laatste keer bij de beste vier ploegen van het toernooi. De aanstaande tegenstander van Oranje begon sterk aan het duel in het Soccer City Stadium in Johannesburg. Uruguay nam het initiatief en kreeg na enkele minuten ook de eerste kans van de wedstrijd. Diego Forlán verstuurde een mooie pass op Alvaro Fernández, maar zijn voorzet bereikte Luis Suárez niet. Even later werd een schot van de Ajax-spits knap gekeerd door Ghana-goalie Richard Kingson.

/

Gaandeweg het eerste bedrijf kroop Ghana meer uit de schulp. Een corner belandde op het hoofd van de mee opgekomen Isaac Vorsah, maar zijn kopbal vloog rakelings naast. Luttele minuten later schoof Gyan de bal langs het doel van Fernando Muslera. Uruguay kreeg een tegenvaller te verwerken toen aanvoerder Diego Lugano het veld noodgedwongen diende te verlaten wegens een blessure. Ghana drukte door, kreeg een goede kans via Kevin-Prince Boateng (omhaal) en tekende op slag van rust voor de openingstreffer. Een afstandsschot van Muntari kwam als een complete verrassing voor Muslera: 1-0.

Kort na de pauze was het Kingson die met een inschattingsfout een grote rol had bij de gelijkmaker. Forlán mocht van ruim twintig meter afstand aanleggen voor een vrije trap en raakte de bal weliswaar goed, maar de keeper van Wigan Athletic handelde matig en moest lijdzaam toezien hoe het leer achter hem in het net plofte: 1-1. Suárez leek na een goede actie van Forlán voor de tweede Uruguayaanse treffer te tekenen, maar van dichtbij volleyde de aanvaller naast. Grote mogelijkheden bleven in het restant van de reguliere speeltijd uit.

De verlenging bood lang weinig spektakel, maar ontwikkelde zich in de laatste minuut tot een ware thriller. Suárez hield in de doelmond een Ghanese inzet met de hand tegen, moest zijn overtreding met direct rood bekopen en Gyan schoot de daaropvolgende penalty tegen de lat. Een strafschoppenreeks moest uitsluitsel bieden. Uruguay trok aan het langste eind: na missers van John Mensah en Dominic Adiyiah zorgde invaller Sebastián Abreu met een heuse Panenka voor de beslissing. Dinsdagavond wacht Oranje. De halve finale vindt om 20.30 in stadion Green Point (Kaapstad) plaats.