Uruguay wint dankzij Suárez en gaat samen met Mexico verder

Peter Nusselder22 jun 2010, 17:52
Laatst bijgewerkt: 22 jun 2010, 17:52
/

Van een voorspelde salonremise tussen Mexico en Uruguay was dinsdag niets te merken. Al in de openingsfase waren er kansen over en weer en uiteindelijk zette Luis Suárez Uruguay net voor de pauze op 1-0. De ontwikkelingen bij Frankrijk-Zuid-Afrika gaven Mexico in de tweede helft echter geen aanleiding om alles op de aanval te gooien en uiteindelijk bleek de nipte nederlaag ook voor de ploeg van Javier Aguirre voldoende om zich voor de volgende ronde te plaatsen.

De mogelijke tegenstander in de achtste finales leek overigens wel een stempel te drukken op het treffen in Rustenburg. Dat Argentinië vermoedelijk de opponent wordt van de nummer twee uit groep A, was voor Mexico noch voor Uruguay een prettig vooruitzicht. Beide ploegen gingen derhalve vanaf de eerste minuut vol voor de winst. Van een saaie ontmoeting, waarvoor gevreesd werd, was dan ook absoluut geen sprake.

/

Het levendige duel golfde op en neer en bood kansen aan zowel de Mexicanen als Uruguay. Ajax-spits Suárez had de Uruguayanen al vroeg op voorsprong kunnen zetten, maar schoot na mistasten van PSV’er Francisco Rodríguez en Ricardo Osorio voorlangs. Aan de andere kant liet Guillermo Franco een kans die Cuauhtémoc Blanco hem bood onbenut, terwijl Andrés Guardado van meer dan 25 meter de onderkant van de lat raakte.

Kort voor rust was het alsnog Suárez die scoorde. De topscorer van de Eredivisie kopte een perfecte voorzet van Edinson Cavani bij de tweede paal binnen en zette zijn ploeg op 1-0. Na de hervatting moest Mexico zodoende op jacht naar de gelijkmaker, maar kwam Uruguay er af en toe ook gevaarlijk uit. Diego Lugano was koppend dicht bij 2-0, maar de redding van keeper Óscar Pérez was subliem.

Rodríguez had namens de Mexicanen een nog grotere kopkans, maar hij knikte de afgemeten voorzet van Pablo Barrera voor het doel langs. In de slotfase kreeg Franco nog een plotselinge kans, maar hij schrok dermate van de bal dat hij verzuimde af te ronden. Uruguay plaatste zich zodoende als groepswinnaar voor de tweede ronde; Mexico gaat dankzij de kleine zege van Zuid-Afrika op Frankrijk op doelsaldo als nummer twee mee naar de achtste finales.