Utrecht-spits Mulenga trefzeker bij gelijkspel tussen Zambia en Tunesië

Bart Kruyt13 jan 2010, 20:35
Laatst bijgewerkt: 13 jan 2010, 20:35

Zambia en Tunesië hebben woensdag in het kader van de Afrika Cup gelijkgespeeld. In poule D eindigde het duel in 1-1. FC Utrecht-aanvaller Jacob Mulenga tekende namens Zambia al vroeg voor de openingstreffer, Zouhaier Dhaouadi trok de stand nog voor rust helft weer gelijk.

/

Zambia en Tunesië begonnen het onderlinge duel in de wetenschap dat poulefavoriet Kameroen eerder verrassend verloor van Gabon (0-1). Volle winst in deze wedstrijd zou dus van vitaal belang kunnen zijn. De eerste mogelijkheid was voor Zambia; Rainford Kalaba ontsnapte op links, haalde uit met rechts en trof het zijnet. Een groot deel van het publiek dacht dat het raak was.

Even later kwam Zambia daadwerkelijk op voorsprong. James Chamanga en Mulenga kregen alle ruimte om een combinatie op te zetten en de Utrecht-spits haalde uiteindelijk de trekker over, al ging Tunesië-doelman Amel Mathlouthi niet geheel vrijuit bij de zwakke inzet van de sterke aanvaller. Jalaba miste vervolgens opnieuw een opgelegde kans en Tunesië sloeg onmiddellijk terug.

Youssef Msakni werd diep aangespeeld, zette het op een lopen en wist de bal vanaf de achterlijn terug te leggen. Vleugelspits Dhaouadi stond op de goede plek om binnen te schieten: 1-1. Tunesië mocht blij zijn met die ruststand, want de ploeg van Faouzi Benzarti was de mindere partij en wist amper kansen af te dwingen.

Na de pauze kregen beide ploegen nog één grote kans. Kalaba kon inkoppen maar faalde van dichtbij, en Ousemma Darragi vond namens Tunesië goalie Kennedy Mweene op zijn weg. Een laat doelpunt van Emmanuel Mayuke namens Zambia werd terecht afgekeurd wegens buitenspel, waardoor het duel onbeslist eindigde.