Vaccineren maakt ook in België tongen los; zorgen over De Bruyne
Net als in Nederland is ook in België discussie ontstaan over het vaccineren van de spelers van de nationale voetbalploeg. De selectie kreeg afgelopen maandag de mogelijkheid om geprikt te worden, maar daarbij heeft een groot gedeelte van de selectie het Pfizer-vaccin niet toegediend gekregen. Belgische media schrijven dat spelers het vaccin hebben geweigerd omdat ze al besmet zouden zijn geweest met het coronavirus. De tweede prik, die bij Pfizer verplicht is, zou tijdens het EK gezet moeten worden.
De Belgische voetbalbond deelde maandag een aantal foto's van spelers die geprikt werden met het Pfizer-vaccin, onder wie Toby Alderweireld, Timothy Castagne, Thibaut Courtois, Jérémy Doku en Thomas Vermaelen. Van een groot aantal spelers is bekend dat zij het virus in de voorbije maanden hebben opgelopen, maar het is niet bekend of zij zijn gevaccineerd of dat ze de prik hebben geweigerd. Met een vaccinatie kan een besmetting van het coronavirus niet worden uitgesloten, al verkleint het de kans wel.
"Een aantal Rode Duivels was al gevaccineerd in het buitenland, een aantal onder hen heeft recent Covid gehad", vertelt Dirk Ramaekers in gesprek met Het Nieuwsblad. De Hoogleraar Geneeskunde is hoofd van de Taskforce Vaccinatie in het buitenland en vindt dat het nieuws niet moet worden opgeblazen. "Die laatsten hebben antistoffen en verkiezen zich na het toernooi te laten vaccineren. Het gaat slechts om één of twee spelers die zich niet wil laten vaccineren."
Doelman Simon Mignolet, die donderdag tussen de palen staat in de vriendschappelijke wedstrijd tegen Griekenland, vindt het een persoonlijke kwestie. "Het is een individueel verhaal. We hebben er een meeting over gehad en we hebben erover gediscussieerd met de technische staf en de spelersgroep", aldus de goalie tegenover Het Laatste Nieuws. "Maar ook met professoren, virologen en professionals die er alles over weten. Voor sommige spelers was het een goed moment om nu te vaccineren, anderen doen dat liever later. Dat is een kwestie van tijd en timing. Iedereen bekijkt dat voor zich. We weten nog niet wanneer we de tweede prik krijgen, daar is nog geen duidelijkheid over."
Ook bij Oranje ontstond ophef over het vaccinatiebeleid, toen Matthijs de Ligt aangaf 'andere maatregelen te treffen om een besmetting te voorkomen'. “Het was niet verplicht”, zei De Ligt in eerste instantie over de mogelijkheid tot vaccineren die de Oranje-spelers kregen. "Ik vind dat je baas over je eigen lichaam moet zijn. Het risico op een besmetting is er altijd en ik heb ook gehoord dat je na een vaccinatie besmet kan raken." Later kwam de centrumverdediger terug van zijn woorden. "Om alle twijfels weg te nemen: ik ben absoluut voorstander van coronavaccinatie en zal deze zo snel mogelijk nemen."
Er speelt momenteel nog een ander probleem bij de Belgische ploeg, daar Kevin De Bruyne niet op tijd fit lijkt te zijn voor het eerste EK-duel met Rusland op 12 juni. De middenvelder van Manchester City liep in de finale van de Champions League tegen Chelsea (0-1 nederlaag) een neusbreuk en breuk aan het oogkasfractuur op en moet de komende tijd herstellen. "Het is niet erg waarschijnlijk dat De Bruyne fit geraakt voor die eerste wedstrijd", verzucht bondscoach Roberto Martínez woensdag op een persmoment. "Wie hem morgen (donderdag, red.) vervangt, zal moeten laten zien dat hij er klaar voor is. Er zijn nu drie tot vier spelers die daarvoor in aanmerking komen."