voetbalzone

Valentijn maakt zich zorgen om ‘gekooide tijger’ in Oranje en bevraagt Koeman

Sam Vreeswijk18 jun 2023, 08:25
Laatst bijgewerkt: 18 jun 2023, 08:25
Advertentie

Denzel Dumfries voelt zich bij het Nederlands elftal geen ‘gekooide tijger’ door de nieuwe tactiek van bondscoach Ronald Koeman. Dat vertelde de 27-jarige verdediger zaterdag desgevraagd op de persconferentie van Oranje in aanloop naar het duel met Italië in de Final Four van de Nations League. Dumfries moest tegen Kroatië vaker achterin blijven omdat Lutsharel Geertruida regelmatig het middenveld inschoof, terwijl de back normaal gesproken op de rechterflank ook aanvallend belangrijk is voor Oranje.

“Koeman zei dat je iets gereserveerder moet spelen. Maar je kwaliteit is dat gaan, en dat blijven gaan. En daar maak je ook af en toe goals mee. Voel je je niet een gekooide tijger?”, vroeg Valentijn Driessen van De Telegraaf. “Nee”, reageerde Dumfries. “Ik denk dat dat één van m’n kwaliteiten is. Maar goed, ik ben natuurlijk gewoon een verdediger, en ik moet mijn taak uitvoeren en dat is verdedigen in de eerste plaats.”

Koeman gaf aan dat hij met Dumfries heeft gesproken over de enigszins andere rol. “Het is natuurlijk ook één van zijn kwaliteiten, dat hij aanvallend z’n inbreng heeft. En als Geertruida in dat geval op het middenveld staat, zal hij iets gecontroleerder moeten spelen. Maar hij antwoordde dat hij dat bij Inter ook al doet”, aldus de bondscoach.

Volgens Dumfries zorgt de nieuwe spelopvatting voor meer onvoorspelbaarheid richting de tegenstander. “De wisselwerking is altijd goed, omdat je dan ook onvoorspelbaar bent voor de tegenstander. Ik voel me geen gekooide tijger, dat is niet het geval.” Ook Koeman benoemt die onvoorspelbaarheid. “Als Geertruida gewoon achterin is, dan kan hij (Denzel, red.) wat verder naar voren. Dus dat is de afwisseling die je wil maken, om verschillende mogelijkheden te krijgen om een man meer te hebben op het middenveld.”

Bezig met laden …