Van Basten en Heerenveen drinken gifbeker verder leeg in Tilburg

Erik van Dam01 dec 2012, 20:39
Laatst bijgewerkt: 01 dec 2012, 20:39

Het is huilen met de pet op voor Marco van Basten. De trainer bivakkeert met sc Heerenveen net boven de degradatiestreep in de Eredivisie en zaterdagavond werd er op bezoek bij hekkensluiter Willem II met 3-1 verloren. De Friezen pakten hierdoor slechts vier punten in de eerste acht uitduels van dit seizoen en daarmee werd het negatieve record uit 1990/91 verbroken. Willem II deelt de laatste plaats nu met Roda JC Kerkrade.

/

Het initiatief kwam in het eerste kwartier van sc Heerenveen. De eerste kans van de wedstrijd leverde na negen minuten bijna de 0-1 op, maar een schot van Ramon Zomer na een hoekschop ketste via de paal tegen doelman David Meul. De thuisploeg was na zeventien minuten voor het eerst fatsoenlijk te zien op de helft van Heerenveen en dat leverde direct de openingstreffer op. Hans Mulder verdiende een vrije trap en die schoot Virgil Misidjan op kunstige wijze in de kruising. Behoudens nog een vrije trap van Misidjan was dat het enige wapenfeit van Willem II in de eerste helft.

Heerenveen nam na de openingstreffer de controle namelijk weer over, maar was tandloos in de aanval. Een vrije trap van Marco Pappa, die voor het eerst in de basis startte voor de Friezen, ging ruim over, een afstandspoging van Gianni Zuiverloon bleek een makkelijke prooi voor de keeper en een schot van Marten de Roon werd geblokt. Willem II ging onder luid gejuich naar de kleedkamers en bij de buren moet Van Basten zijn manschappen wel flink hebben toegesproken, want Heerenveen begon goed aan het tweede bedrijf.

/

Desondanks bleef Heerenveen moeite hebben met het creëren van kansen. Verder dan een afstandspoging van Jeffrey Gouweleeuw kwam men niet. Willem II kon hierdoor in de wedstrijd groeien en daardoor werd deze vanaf de 65e minuut erg levendig. Twintig minuten voor tijd kwamen de Friezen dan toch op gelijke hoogte in het Koning Willem II Stadion. Alfred Finnbogason schoot uit een hoekschop de 1-1 binnen voor zijn elfde seizoenstreffer. Daarmee maakte hij er slechts ééntje minder dan de totale productie van Willem II.

Het golfde op en neer in de textielstad. Een schot van Jordens Peters ging recht op doelman Kristoffer Nordfeldt af en een poging van Daniël de Ridder was te vriendelijk om Meul te verrassen. Willem II bleek echter het gelukkigst, want tien minuten voor tijd ragde aanvoerder Hans Mulder de winnende tegen de touwen: 2-1. Namens Heerenveenm, dat de laatste drie duels ook al niet won, pakte Gouweleeuw vanwege natrappen nog een rode kaart en Aurélien Joachim maakte er nog 3-1 van. Zodoende bedraagt het gat tussen Heerenveen en hekkensluiter Willem II nog maar vier punten.