voetbalzone

Van Basten ziet groot verschil tussen helften

29 mei 2008, 22:32
Laatst bijgewerkt: 29 mei 2008, 22:32
Advertentie
Bondscoach Marco van Basten was na afloop van het 1-1 gelijkspel tegen Denemarken gematigd positief. De Utrechter had een goede eerste helft mogen aanschouwen, die werd opgevolgd door een mindere tweede. Arjen Robben kreeg de loftrompet toegezwaaid.

“De eerste helft was goed, we hebben veel kansen gecreëerd. Helaas hebben we er toen maar één gemaakt, en dat is iets wat we in het verleden vaker hebben gezien. Als je ze wel maakt kan je de wedstrijd sluiten” wist Van Basten. Uiteraard was de keuzeheer zeer te spreken over de aanvalsopzet waaruit uiteindelijk het eerste doelpunt viel.

”Een aanval uit het boekje ja,” lachtte hij. “Dat zijn hele mooie dingen en daar hebben we ook de kwaliteit voor.” Dat Oranje na rust inzakte en de opponent liet komen verbaasde de bondscoach niet. “We zaten er fysiek doorheen. We hebben maandag hard getraind, dinsdag en woensdag twee keer dus het is te begrijpen dat sommige jongens met vermoeidheid te kampen hadden.”

Toch wilde hij het niet als excuus opvoeren. “We zijn bezig voor het EK, daar is dit een onderdeel van. Trainen en wedstrijden spelen. Dan kom je er doorheen te zitten. Bij de Denen nam de kracht toe en bij ons af. Toen werd het link en dat hebben we geprobeerd te veranderen met enkele wissels.”

Mathijsen en Robben
Ook de veelbesproken positie van Joris Mathijsen kwam ter sprake. In zijn laatste interland tegen Oostenrijk maakte de verdediger van Hamburger SV een onzekere indruk, en afgelopen zaterdag tegen Oekraïne zat hij op de bank. “Maar hij weet wat hij moet doen, een betrouwbare speler,” vond Van Basten. “Vandaag was hij goed, al had hij een lastige kluif aan die lange Bendtner. Maar daar had John (Heitinga, red.) ook problemen mee.”

Tenslotte mocht Arjen Robben nog enige complimentjes in ontvangst nemen. “Arjen speelde goed. Gevaarlijk, goed in de dribbel en fysiek fit. Hij had enkele goede momenten met zijn snelheid en zijn dribbels. Er gaat een hoop dreiging van hem uit, en dat is goed voor de ploeg want hij is één van de weinigen met diepgang.”
Bezig met laden …