Van den Brom baalt na roodgekleurd duel, Been doet goede zaken

Bart Kruyt03 feb 2013, 19:06
Laatst bijgewerkt: 03 feb 2013, 19:06

Anderlecht heeft zondagavond in eigen huis punten laten liggen. De ploeg van John van den Brom kwam in een duel met drie rode kaarten niet verder dan een 2-2 gelijkspel tegen Standard Luik en mocht daar nog gelukkig mee zijn, aangezien de gelijkmaker van Guillaume Gillet pas vijf minuten voor tijd viel. De nog niet helemaal fitte Demy de Zeeuw kwam niet in actie; Samuel Armenteros kwam als invaller binnen de lijnen. Het Racing Genk van Mario Been boekte eerder op de zondag een prima thuisoverwinning op Club Brugge en steeg op de ranglijst.

/

Anderlecht - Standard Luik 2-2
Anderlecht heeft na zondagavond nog 'maar' zes punten meer dan achtervolger Zulte-Waregem en zal dus erg teleurgesteld zijn over het puntenverlies tegen Standard Luik. De thuisploeg begon nog wel sterk en kwam al na drie minuten op voorsprong, door de teruggekeerde Lucas Biglia, die na zijn rake knal Van den Brom in de armen vloog. Standard ging in de achtervolging en kwam twintig minuten na de openingsgoal weer langszij, toen Michy Batshuayi Bram Nuytinck van zich af hield en de 1-1 binnenschoot. Toen Milan Jovanovic vijf minuten voor rust een directe rode kaart kreeg voor een stomp, roken de bezoekers bloed.

Standard ging in de tweede helft op zoek naar de voorsprong en vond die ook. De sterk spelende Yoni Buyens torende boven tegenstander Dennis Odoi uit, waardoor hij de 1-2 binnen kon knikken. Niet lang daarna kreeg William Vainqueur echter zijn tweede gele kaart, waardoor Anderlecht en Standard met tien tegen tien verder gingen. De thuisploeg zette nu weer wat meer druk naar voren en Cheikhou Kouyaté kwam dicht bij de gelijkmaker, maar raakte de lat. Een tweede gele kaart voor Biglia zorgde er vervolgens voor dat Anderlecht met negen man kwam te staan, maar ondanks deze situatie kwam de gastheer nog wel langszij. Vijf minuten voor tijd kopte Gillet de 2-2 tegen de touwen.

Racing Genk - Club Brugge 4-1
Been heeft goede zaken gedaan in de Pro League. De coach van Racing Genk smeerde zijn collega Juan Carlos Garrido, trainer van Club Brugge, zijn eerste competitienederlaag aan in dienst van blauw-zwart. In de rangschikking springt Genk over Brugge naar de vijfde stek. Al na tien minuten kwam Genk op voorsprong: via Laurens De Bock verdween een pass van Khaleem Hyland tegen de touwen. Genk was beter dan het dolende Brugge en voor rust schoot Benjamin De Ceulaer tegen de paal en Thomas Buffel deed na de pauze hetzelfde, maar de 2-0 zou er alsnog komen.

Pechvogel De Bock kreeg zijn tweede gele kaart voor een overtreding op De Ceulaer (onder meer ex-RKC Waalwijk) en Hyland benutte de strafschop. Die penalty was overigens niet verdiend, want de overtreding werd begaan buiten het strafschopgebied. Vijf minuten voor tijd bracht Carlos Bacca de spanning terug in de wedstrijd, maar invallers Elyaniv Barda (wippertje) en Anthony Limbombe (koele afronding) zorgden nog voor een flinke uitslag.