Van den Brom loopt averij op tegen Been, Jans ten onder in topper

Thijs Post02 sep 2012, 19:54
Laatst bijgewerkt: 02 sep 2012, 19:54

John van den Brom plaatste zich dinsdag voor de groepsfase van de Champions League, maar een paar dagen later is het goede gevoel misschien al weer wat verdwenen. De coach liet met Anderlecht punten liggen tegen Mario Been (Racing Genk) en heeft al vier punten minder dan Club Brugge, dat de Belgische topper won van Ron Jans (Standard Luik). Een dag eerder won Adrie Koster met Beerschot AC van Harm van Veldhoven (KV Mechelen).

Anderlecht - Racing Genk 2-2
Voor Van den Brom en Been stond zondagavond de tweede stek in de Jupiler Pro League op het spel. Van den Brom, die zich dinsdag met Anderlecht wist te plaatsen voor de Champions League, zag zijn ploeg niet goed beginnen in het eigen Constant Vanden Stockstadion. Het was nieuwkomer Benjamin De Ceulaer, ex-RKC en ex-Feyenoord, die namens Racing Genk de score opende met een schot via de paal. De Brusselaars gingen op zoek naar de gelijkmaker en kregen die via Milan Jovanovic. De Serviër was er als de kippen bij om een door Olivier Deschacht gelost schot in de rebound om te zetten in een treffer.

1-1 leek ook de ruststand te gaan worden, maar vlak voor de pauze werd Anderlecht-doelman Silvio Proto voor de tweede keer geklopt. Ditmaal was Steeven Joseph-Monrose de schuldige: de Fransman kopte raak op aangeven van Ayub Masika. Van den Brom besloot in te grijpen en bracht Massimo Bruno, die in het Champions League-duel met AEL Limassol ook al veel indruk maakte als invaller. Dat deed hij ook tegen Genk, want zes minuten na de thee kon hij ongehinderd voor de gelijkmaker zorgen. De 3-2 hing in de lucht, zo claimde Anderlecht een penalty na een overtreding op Dieumerci Mbokani, maar mede omdat scheidsrechter Tim Pots niet meewerkte bleef het bij een puntendeling.

/

Club Brugge - Standard Luik 4-2
Jans is met zijn Standard Luik in een doelpuntrijk duel met Club Brugge onderuit gegaan: 4-2. Al na vijf minuten kan Carlos Bacca volledig vrijstaand binnenkoppen op een voorzet van Carl Hoefkens. Amper vijf minuten later zorgde een handsbal van laatstgenoemde voor een strafschop van Standard: González faalde niet van elf meter. Na de pauze scoorde ook Lior Refaelov namens Club Brugge van elf meter, waarna Mohamed Tchité er op knappe wijze 3-1 van maakte.

Standard deed wat het kon om het weer een wedstrijd te maken, maar de treffer van invaller David Biton viel pas in de laatste minuut van de wedstrijd. Jans zal alsnog gehoopt hebben op een punt, maar net na de treffer van zijn ploeg lag de bal alweer aan de andere kant in het net. Bacca maakte zijn vierde competitiedoelpunt van het seizoen. Club Brugge is koploper, Standard Luik staat vierde.

KV Mechelen - Beerschot AC 0-2
Zaterdag heeft ex-Roda JC Kerkrade-coach Van Veldhoven drie punten moeten laten aan het Beerschot AC van Koster. In de beginfase kreeg Mechelen de beste kansen, maar het was Joachim Mununga die tegen zijn oude ploeg de 0-1 voorbereidde. De Congolees, die de treffer ingetogen vierde, bezorgde ex-PSV’er Funso Ojo de bal op zijn hoofd. Na een rush besliste Hernán Losada de wedstrijd in de slotfase, al kreeg de Argentijn daarvoor al een prima kans op de 0-2. Mechelen-spits Mads Junker zag overigens nog een inzet van de lijn gehaald worden. KV Mechelen staat nu veertiende, Beerschot doet het iets beter.