voetbalzone

Van der Gijp heeft dringend advies voor Steijn en wijst naar filosofie Advocaat

Mart van Mourik10 okt 2023, 21:23
Laatst bijgewerkt: 25 jul 2024, 02:00
Advertentie

René van der Gijp adviseert Maurice Steijn de speelstijl van Ajax flink om te gooien. De analyticus geeft in de podcast KieftJansenEgmondGijp aan dat de trainer van de Amsterdammers te naïef de wedstrijden ingaat, waardoor zijn ploeg een enorm aantal kansen tegenkrijgt. Van der Gijp wijst naar de filosofie van Dick Advocaat.

“Het probleem is nu wel dat je met de huidige spelersgroep niet kan voetballen zoals Ajax de afgelopen jaren heeft gevoetbald”, blikt Van der Gijp terug op het duel met AZ. “Dat wil Steijn wel blijven doen, maar dat kan niet. Als je per wedstrijd ongeveer tien open kansen weggeeft, ook aan AEK Athene, dan zet je ze ook niet zo goed neer natuurlijk.”

“Vergeet nou dat hoge drukzetten”, raadt Van der Gijp aan. “Laat de tegenstander de bal hebben, precies het tegenovergestelde van ‘vroeger’. Nu kun je de bal beter weggeven, want je kan niks met de bal. Er zijn er niet veel die wat met een bal kunnen.”

“Daarna kun je langzaam door heel weinig kansen weg te geven proberen om wat kleine overwinningen te gaan boeken. Dat is wat je nu moet doen”, geeft de analyticus aan.

“Dick Advocaat heeft weleens tegen mij gezegd dat hij tien wedstrijden op rij 0-0 kan spelen. Dat kan hij. Hij kan het zó neerzetten dat hij tien keer 0-0 speelt. Het is niet eens de bus parkeren, maar gewoon heel compact spelen en weinig risico nemen.”

“Dat is precies wat Ajax nu moet doen. Je kan met dit elftal gewoon niet voetballen. Tachtig procent balbezit hebben kon wel met Blind, Tadic en Kudus in je ploeg. Nu heeft het geen zin. Maurice Steijn moet dat wel inzien.”

“Je ziet gewoon dat Ajax in twee minuten gewoon helemaal uit elkaar kan vallen”, besluit Van der Gijp. “Dat mag niet meer gebeuren. Louis van Gaal zal wel daarmee aan de slag gaan.”

Bezig met laden …